Home » Ucraina devastată de război

Ucraina devastată de război

by Gabriela Taranu

De la invazia rusă, Ucraina a pierdut aproape o treime din economie și mai mult de 3 milioane de locuri de muncă. 10 milioane de oameni au părăsit țara, a declarat premierul ucrainean Denis Șmîhal pentru postul de televiziune japonez NHK.

„Din cauza agresiunii ruse, am pierdut 30% din economia noastră, aproximativ 20% din teritorii și 3,5 milioane de locuri de muncă”, a spus Șmîhal. În plus, lungimea drumurilor avariate din țară a fost de aproximativ 8.400 de kilometri. Numai în regiunea Kiev, peste 29 de mii de clădiri au fost avariate, dintre care doar 60% au fost reparate. Șmîhal a menționat că cetățenii plecați în Uniunea Europeană nu se întorc în Ucraina din cauza problemelor de securitate.

Premierul ucrainean a venit la Tokyo pentru a discuta despre asistența japoneză în restaurarea Ucrainei. În timpul vizitei, Kievul și Tokyo au semnat aproximativ 50 de acorduri de cooperare între țări din sectorul public și privat. În special, Japonia s-a angajat să ajute la deminarea teritoriilor Ucrainei după încheierea războiului cu Rusia, refacerea infrastructurii, dezvoltarea agriculturii și a altor zone. În total, partea japoneză intenționează să aloce aproximativ 106 milioane de dolari pentru aceste scopuri.

Și Uniunea Europeană va înființa o platformă pentru a coordona reconstruirea Ucrainei după războiul cu Rusia, a anunțat mai devreme șefa UE, Ursula von der Leyen. Platforma va analiza necesitățile de investiții, va canaliza resursele și va coordona acțiunile de reconstrucție a Ucrainei, a adăugat Ursula von der Leyen la o conferință privind redresarea Ucrainei.

La mijlocul lunii februarie, Comisia Europeană a raportat că, potrivit unei estimări comune a Băncii Mondiale, a ONU și a guvernului ucrainean, restaurarea Ucrainei după război ar necesita 486 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani.

 

Photo:Vadim Ghirda/AP

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!