Home » Miza lui Putin pe „lecția de istorie”

Miza lui Putin pe „lecția de istorie”

by Gabriela Taranu

La începutul lunii februarie, președintele rus Vladimir Putin a cerut ca programa școlară a Federației Ruse să acorde mai multă atenție disciplinelor care „formează personalitatea de patriot”. Potrivit lui, țara are nevoie de oameni care să-și iubească patria și să fie apți de  sacrificiu în numele ei. „În condițiile de astăzi, acest lucru este important”, a subliniat președintele rus. Ca urmare a cererii lui Putin de a „crește patrioți”, în programele școlare din Federația Rusă va fi majorat de 1,5 numărul lecțiilor de istorie.

Ministerul Educației rus intenționează să crească semnificativ numărul de ore de istorie în școli – de la 340 la 476. Aceasta reiese dintr-un document publicat pe portalul guvernamental al proiectelor de acte normative și relatat de  agenția de presă rusă RBC.

„Numărul total de ore recomandate pentru studiul istoriei este de 476, în clasele 5-8, trei ore pe săptămână timp de 34 de săptămâni de școală, în clasa a 9-a, două ore pe săptămână”, notează documentul. Dacă inițiativa Ministerului Educației va fi aprobată de guvern, noul ordin va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

În august anul trecut, autoritățile ruse au prezentat un nou manual de istorie pentru clasele 10-11. În acest manual au fost rescrise complet secțiunile dedicate anilor 1970, 1980, 1990 și 2000 și a fost adăugată, de asemenea, o secțiune despre războiul din Ucraina. Unul dintre autorii manualului, consilierul președintelui Federației Ruse, Vladimir Medinski, a spus că acesta conține „semnificativ mai puține numere, date, statistici”, dar este plin de „povestiri despre oameni și evenimente”.

Autoritățile au decis, de asemenea, să facă modificări manualelor pentru clasele 5-9: noua versiune, în special, va arăta diferențele dintre Imperiul Rus și „colonialismul clasic”, cum ar fi Imperiul Britanic. Manualele actualizate sunt de așteptat să fie gata până la 1 septembrie 2024.

Putin a anunțat necesitatea scrierii unui manual de istorie în cadrul unui singur concept chiar înainte de anexarea Crimeii – în februarie 2013. Încă din 2014, el a avertizat în mod repetat despre „pericolul rescrierii istoriei”,  insistând că astfel de acțiuni sunt întreprinse de  neprietenii Rusiei „de dragul intereselor politice”.

După includerea unui nou manual de istorie în programa școlară, întrebările despre „operațiunea specială” din Ucraina au apărut în versiunea materialelor de testare pentru examenul de stat din 2024 privind absolvirea școlii medii în Rusia.

Sursa photo:Max Butterworth / NBC News

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!