Home » Lukașenko vrea să candideze pentru al șaptelea mandat prezidențial

Lukașenko vrea să candideze pentru al șaptelea mandat prezidențial

by Gabriela Taranu

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, și-a anunțat intenția  de a candida pentru cel de-al șaptelea mandat la viitoarele alegeri prezidențiale. În contextul creșterii presiunii occidentale asupra societății belaruse, liderul a afirmat că va înainta candidatura mai devreme, citat de agenția de presă belarusă BELTA.

Lukașenko a declarat hotărât: “Spuneți-le că voi merge”, răspunzând la întrebarea privind participarea la următoarele alegeri prezidențiale. El a subliniat că nicăieri în lume nu există alegeri deschise și corecte precum în Belarus. “E o sărbătoare pentru noi! Urmăm o politică sinceră și cinstită! Avem nevoie de o viață liniștită și vom face totul în numele acesteia!”, a adăugat liderul belarus.

Cu alegerile prezidențiale programate pentru anul 2025, Lukașenko a avertizat că răsturnarea guvernului din Belarus va fi o sarcină dificilă chiar și în modul cel mai radical. Președintele a condus țara în șase mandate prezidențiale consecutive din 1994.

La alegerile prezidențiale din 2020, comunitatea internațională a condamnat frauda și încălcările drepturilor omului comise de forțele de securitate în timpul reprimării demonstrațiilor pașnice. În acea perioadă, trei persoane neafiliate opoziției tradiționale au încercat să își depună candidaturile pentru postul de președinte: bloggerul Serghei Tihanovski, fostul șef al Băncii Belgazprombank Viktor Babariko și creatorul Parcului High-Tech , Valerii Țepkalo. Tihanovski și Babariko au fost investigați penal și condamnați, iar Țepkalo a părăsit țara. Susținătorii lor s-au unit în sprijinul candidaturii Svetlanei Tihanovskaia, soția lui Serghei Tihanovski, care a fost nevoită să părăsească Belarus după alegeri.

În urma anunțării rezultatelor preliminare în scrutinul prezidențial precedent, în Belarus au avut loc proteste în masă, însoțite de numeroase arestări și raportări de încălcări ale drepturilor omului de către forțele de securitate.

Photo: Profimedia

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!