Home » Transnistria solicită Moscovei protecție împotriva pretinselor presiuni ale Chișinăului

Transnistria solicită Moscovei protecție împotriva pretinselor presiuni ale Chișinăului

by Gabriela Taranu

Pe 28 februarie la Tiraspol a fost convocat așa numitul Congres al deputaților de toate nivelurile. Amintim că acesta este al șaptelea „congres al deputaților de toate nivelurile”, desfășurat în regiune. Ultimul a avut loc în 2006. Atunci așa-numiții deputați locali au decis să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia. Plebiscitul a avut loc în același an. Atunci, peste 90% dintre participanți au votat pentru aderarea regiunii transnistrene la Rusia. Comunitatea internațională și Chișinăul nu au recunoscut rezultatele referendumului. La cel de-al cincilea astfel de congres, „deputații” au adoptat așa-numita Constituție a regiunii, iar primele patru „congrese” au fost dedicate proclamării „independenței” regiunii.

În marja ultimului congres, participanții au adoptat o rezoluție în care se spune că Moldova a declanșat un „război economic” împotriva Transnistriei. Cu această ocazie s-a făcut referire la  modificările adoptate la Codul Vamal al Republicii Moldova, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024 și potrivit cărora Chișinăul a anulat privilegiile la plățile vamale pentru întreprinderile situate în zona transnistreană, nesubordonată oficialităților constituționale. Rezoluția mai menționează și legea „Cu privire la separatism”, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în ianuarie 2023. După cum au afirmat delegații congresului, potrivit acestei legi, orice locuitor al Transnistriei poate să nimerească sub incidența pedepsei penale pentru separatism.

Deputații transnistreni la fel au acuzat Chișinăul că a blocat în mod deliberat procesul de negocieri privind reglementarea politică a conflictului. De reamintit că după invadarea Ucrainei de către Rusia, negocierile în formatul „5+2” au fost oprite (în acest format, Chișinăul și Tiraspolul sunt părți la conflict, OSCE, Rusia și Ucraina sunt mediatori, UE și Statele Unite sunt observatori). Actualmente Chișinăul și Tiraspolul comunică în formatul 1+1, iar soarta negocierilor „5+2” chiar și după încheierea războiului rămâne neclară.

La congres s-a decis expedierea rezoluției adoptate în adresa organizațiilor internaționale și structurilor europene: OSCE, CSI, Parlamentului European, Crucii Roșii, Secretarului General al ONU, precum și Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei. Organizațiilor internaționale li se cere să influențeze autoritățile moldovenești, iar Rusiei i se cere „să pună în aplicare măsuri diplomatice pentru protejarea” nerecunoscutei republici moldovenești nistrene.

Moscova a reacționat operativ la adresarea venită de la Tiraspol. S-a afirmat, că Duma de Stat a Rusiei va lua în considerare apelul de ajutor al Transnistriei. Deputatul Dumei de Stat, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri CSI, Konstantin Zătulin, a raportat acest lucru către RIA Novosti. Potrivit lui Zatulin, Consiliul Dumei de Stat va analiza apelul respectiv „pe baza consultărilor cu președintele și cu Ministerul rus de Externe”.

Biroul pentru Reintegrare a Guvernului Republicii Moldova a declarat că „respinge declarațiile propagandistice ale Tiraspolului” și a subliniat că regiunea transnistreană beneficiază de politica de pace, securitate și integrare economică cu UE.

 

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!