Home » Bașcanul Găgăuziei cere Moscovei ajutor

Bașcanul Găgăuziei cere Moscovei ajutor

by Gabriela Taranu

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, care a fost promovată și este sprijinită de oligarhul fugar cu cetățenie moldovenească Ilan Șor, a vizitat Moscova pe 1 martie, unde s-a întâlnit cu președintele Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus) Valentina Matvienko și a cerut „ajutor” de la Moscova. Despre aceasta a comunicat sursa moldovenească NewsMaker.

Guțul a vizitat Moscova împreună cu președintele Adunării Populare (Parlamentul) Găgăuziei, Dmitri Konstantinov. Bașcanul Găgăuziei a numit întâlnirea cu Matvienko „foarte importantă pentru întregul popor găgăuz” și a cerut „sprijin” Rusiei în confruntarea cu Chișinăul. “Din păcate, acum vorbesc despre ce se întâmplă aici în Găgăuzia, cum ne sunt încălcate drepturile de către guvernul central, acest lucru deja depășește toate granițele. Suntem prieteni cu Federația Rusă de mulți ani, decenii, în condiții bune”, a declarat ea.

Ca răspuns Matvienko a spus că urmărește evenimentele din Moldova „cu mare tristețe” și a calificat cursul de la Chișinău ca fiind „rusofob”.

După cum notează NewsMaker, vizita lui Guțul și Konstantinov în Rusia nu a fost anunțată sau comentată în prealabil de sursele oficiale ale Găgăuziei – despre această deplasare s-a aflat  din presa rusă.

Vizita  la Moscova a oficialilor găgăuzi a fost aspru criticată de vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Doina Gherman, care a subliniat că vizita a avut loc în ziua înmormântării liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi. „De fapt, ei (Guțul) nu-i place Rusia, pentru că altminteri ar fi fost îngrozită de uciderea rusului Navalnîi  și de teroarea împotriva multor ruși care își apără drepturile cetățenești. Adoră dictatura și teroarea, pe care le dorește împreună cu șeful ei Șor să le aducă în Moldova”, a afirmat Gherman.

Evgenia Guțul a depus oficial jurământul în funcția de bașcan al Găgăuziei în iulie 2023. Ceremonia a avut loc cu numeroase încălcări și fără participarea la eveniment a predecesoarei sale în funcție, Irina Vlah, a reprezentanților corpului diplomatic acreditat la Chișinău și a conducerii Republicii Moldova.

În conformitate cu legea, bașcanul Găgăuziei este membru al executivului republicii, desemnat prin decret prezidențial. Totodată, legea nu definește un termen temporal precis când Președintele Republicii Moldova trebuie să introducă în guvern bașcanul Găgăuziei. La rândul său, Maia Sandu, a explicat de ce nu semnează un decret de desemnare a bașcanului (șeful) Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, ca membru al guvernului Republicii Moldova. Potrivit lui Sandu, ea nu poate s-o includă pe Guțul în guvernul Republicii Moldova în timp ce dânsa „lucrează pentru un grup criminal”. “Dacă începe să reprezinte interesele cetățenilor, rupe legăturile cu un grup infracțional, atunci situația va fi alta. Dar acum avem dovezi – de la organele competente – că această persoană este condusă de oligarhul fugar Șor , și este membră a unui grup infracțional”, a subliniat președinta Sandu.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!