Home » Avioanele germane vor patrula cerul deasupra Estoniei, Letoniei și Lituaniei în următoarele nouă luni, scrie Die Zeit

Avioanele germane vor patrula cerul deasupra Estoniei, Letoniei și Lituaniei în următoarele nouă luni, scrie Die Zeit

by Gabriela Taranu

Importanța poliției aeriene NATO pentru siguranța locuitorilor din Letonia și celelalte țări baltice a fost evidențiată de general-locotenent Ingo Gerhartz, inspectorul forțelor aeriene germane. El a subliniat relația de prietenie și parteneriatul durabil cu țările baltice, menționând sprijinul ferm al Forțelor Aeriene Germane pentru Letonia și întreaga regiune baltică.

Până la sfârșitul lunii noiembrie, șase avioane Eurofighter Typhoon și aproximativ 200 de soldați germani vor fi staționați la aerodromul militar leton Lielvarde. Ministerul Apărării din Letonia a predat comanda bazei aeriene într-o ceremonie la care a participat și ministrul leton al apărării, Andris Spruds. Acesta din urmă a evidențiat importanța misiunii, având în vedere amenințările potențiale din partea Rusiei în contextul războiului din Ucraina.

Estonia, Letonia și Lituania nu dispun de avioane de luptă proprii, depinzând de sprijinul altor țări NATO pentru securitatea spațiului lor aerian. Forțele Aeriene Germane au asigurat această misiune în trecut, cu aeronavele staționate în Estonia și Lituania. Cu toate acestea, este prima dată când avioanele germane sunt staționate în Letonia.

La mijlocul lunii februarie, statele baltice au anunțat crearea unei linii de apărare la granița cu Rusia și Belarus, folosind mijloace precum mine antitanc, șanțuri, sârmă ghimpată și denivelări antitanc piramidale din beton, cunoscute și sub numele de „dinți de dragon”. Construcția este programată să înceapă în ianuarie anul viitor.

Pe fondul temerilor unei posibile agresiuni rusești, forțele NATO și-au intensificat pregătirile. Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysh, a afirmat că un atac rusesc nu poate fi exclus după încheierea războiului din Ucraina. Și serviciile de informații militare daneze au avertizat că Rusia este „foarte probabil” să utilizeze forța militară împotriva țărilor NATO. Comandanții militari și miniștrii apărării din diverse țări NATO au emis avertismente similare cu privire la inevitabilitatea unui conflict cu Rusia în viitorul apropiat.

Președintele rus Vladimir Putin, în mesajul său către Adunarea Federală din 29 februarie, a respins acuzațiile liderilor occidentali privind o presupusă pregătire a Rusiei pentru un atac asupra Europei, denumindu-le „prostii”. Cu toate acestea, el a subliniat că Rusia este pregătită să utilizeze arme nucleare în cazul în care trupele NATO sunt trimise în Ucraina.

 

Photo:John Macdougall//Getty Images

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!