Home » Ambasada SUA din Rusia a avertizat despre posibile atacuri teroriste la Moscova

Ambasada SUA din Rusia a avertizat despre posibile atacuri teroriste la Moscova

by Gabriela Taranu

Ambasada Statelor Unite în Rusia a emis un avertisment privind planuri iminente de atac terorist la Moscova, menționând că amenințarea  vine din partea unor “extremiști”. Aceasta a intervenit la scurt timp după ce serviciile de securitate ruse au anunțat dejucarea unui atac asupra unei sinagogi de către o grupare a Statul Islamic din Afganistan.

„Ambasada monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii intenționează să atace adunări mari de oameni la Moscova, inclusiv concerte, în viitorul apropiat. Cetățenii americani sunt sfătuiți să evite aglomerațiile mari în următoarele 48 de ore”, a declarat misiunea diplomatică americană într-un comunicat de presă.

Ulterior, Ministerul Britanic de Externe și Biroul Consular al Departamentului de Stat al SUA au avertizat despre pericol cu ​​referire la comunicatul ambasadei americane. În plus, după cum a remarcat Kommersant, Departamentul de Stat a ridicat la maximum nivelul de pericol al călătoriilor în Rusia. În același timp, nu există niciun avertisment cu privire la pericol pe versiunea în limba rusă a site-ului Ambasadei SUA.

Ambasada a mai recomandat cetățenilor americani să părăsească Rusia imediat și a avertizat asupra posibilelor atacuri la adunările de amploare din Moscova, inclusiv la concerte. Detalii suplimentare cu privire la natura amenințării nu au fost furnizate, dar s-a subliniat importanța evitării mulțimilor și a manifestațiilor, precum și necesitatea de a fi vigilenți oriunde nu s-ar afla în spații publice.

Avertismentul a fost emis la scurt timp după anunțul serviciului de securitate federal rus cu privire la dejucarea unui atac asupra unei sinagogi din Moscova planificat de o celulă a Statului Islamic din Afganistan. Legătura între cele două evenimente nu este clară conform Reuters.

Războiul din Ucraina a amplificat tensiunile dintre Rusia și Occident, iar Kremlinul acuză Statele Unite că sprijină Ucraina cu bani, arme și informații. Serviciul de securitate rus (FSB) a menționat că celula ISIS-Khorasan, parte a Statului Islamic, opera în regiunea rusă Kaluga, având ca scop instituirea unui califat în mai multe țări din Asia Centrală și Iran.

Celula în cauză planifica un atac armat asupra enoriașilor unei sinagogi, potrivit FSB. Militanții au opus rezistență forțelor speciale ruse și au fost “neutralizați” în urma confruntării armate.

 

Photo:Pavel Golovkin/AP Photo

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!