Home » Declarațiile Papei provoacă iritare la Kiev

Declarațiile Papei provoacă iritare la Kiev

by Gabriela Taranu

Situația la zi din Ucraina a fost comentată de Papa Francisc, care a spus într-un interviu acordat RSI că cei care „eșuează” trebuie să aibă curajul „să ridice steagul alb și să înceapă negocierile”. Potrivit Papei, nu trebuie să ne fie rușine de negocieri, deoarece situația de pe câmpul de luptă s-ar putea înrăutăți și mai mult.

Această remarcă a pontifului, expusă într-un context anumit, a trezit o reacție negativă la Kiev. Ministrul de Externe ucrainean Dmitri Kuleba a declarat duminică, 10 martie, comentând apelul pontifului: “Steagul nostru este albastru și galben. Trăim, murim și câștigăm sub el. Nu vom ridica alte steaguri”.

Și Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, nemenționându-l în mod direct pe Papa Francisc,  s-a  arătat ostil opririi operațiunilor militare și începerii negocierilor de pace cu Rusia. Această reacție a liderului ucrainean privind perspectiva începerii negocierilor de pace, tot mai puțin se corelează cu opiniile cetățenilor ucraineni, care în număr tot mai mare apreciază evoluția situației din Ucraina ca nesatisfăcătoare. Acest tendință a fost evidențiată recent de un sondaj efectuat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev.

Vaticanul a explicat ulterior că Papa Francisc a folosit imaginea unui steag alb pentru că a fost menționat într-o întrebare a unui jurnalist. Pontiful însuși a concretizat că este vorba de un armistițiu, nu capitulare, a remarcat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.

Și în afara Ucrainei interviul Papei a trezit reacții neunivoce. Așa, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a sugerat ca Vaticanul, „pentru echilibru”, să ceară Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei. Vicepreședintele Bundestagului, Katrin Goering-Eckard, a menționat că oricine cere predarea Kievului „este de acord cu distrugerea Ucrainei”.

La rândul său, șeful Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Sviatoslav Șevciuk, a spus că Ucraina este „rănită, dar nu cucerită” și „nu trece niciodată prin cap nimănui să se predea, chiar și acolo unde luptele se desfășoară astăzi”.

Declarațiile Papei despre războiul dintre Rusia și Ucraina au dus de mai multe ori la necesitatea unor explicații și respingeri din partea Vaticanului. Astfel, în luna august a anului trecut, pontiful, într-un mesaj video adresat participanților la întâlnirea pan rusă a tinerilor catolici de la Sankt Petersburg, a îndemnat să nu uite că ei sunt „moștenitorii marii Mame Rusia”: marea Rusie a sfinților, a domnitorilor Petru I, Ecaterina a II-a, a țării de mare cultură și mare umanitate”.

Un oficial al Vaticanului a clarificat ulterior că, atunci când șeful Bisericii Catolice a vorbit despre „marea Rusie a lui Petru I și a Ecaterinei a II-a”, el nu a intenționat să laude gândirea expansionistă. „Cu siguranță nu a cerut exaltarea logicii imperialiste și a conducătorilor pe care i-a menționat pentru a desemna anumite perioade istorice”, a ținut să concretizeze Matteo Bruni.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!