Home » Cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale, Vladimir Putin conduce în toate sondajele

Cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale, Vladimir Putin conduce în toate sondajele

by Gabriela Taranu

Majoritatea rușilor l-ar prefera pe Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din martie anul acesta, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Russian Field. 81,8% dintre cei care s-au hotărât deja și vor veni cu siguranță la secțiile de votare au declarat că o să-l voteze pe actualul șef al statului rus.

Al doilea loc este ocupat de Vladislav Davankov, deputat în Duma de Stat, reprezentantul partidului „Oamenii noi” pentru care ar fi votat 7,4% dintre alegători. După înlăturarea principalilor opozanți ai lui Putin, Boris Nadejdin și Ekaterina Dunțova, mulți opozanți ruși și-au îndreptat susținerea către Davankov. Urmează comunistul Nikolai Haritonov – 6,5%. Doar 3,9% dintre cetățeni sunt gata să-l susțină Leonid Slutsky,  liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR) fondat de Vladimir Jirinovski, ultra-naționalistul cunoscut pentru pozițiile sale extremiste și retorica agresivă față de statele vecine Rusiei. 0,4% dintre respondenți și-au declarat intenția de a-și anula buletinul de vot.

Dacă sunt luați în considerare toți rușii care au participat la sondaj, dar nu au decis încă dacă vor merge sau nu la vot, atunci 66% dintre cetățeni vor să-l vadă pe Putin din nou președinte.  În aceeași ordine sunt rivalii săi: Davankov (6,2%), Haritonov (5,1%), Slutsky (3,9%).

În același timp, 8% dintre ruși au declarat că nu există niciun candidat pe listă care să le reprezinte interesele. „Nu voi merge la vot” a fost al doilea cel mai popular răspuns la întrebarea „cu cine ați vota dacă alegerile ar avea loc duminica aceasta”. 4,6% le-a fost dificil în a-și exprima poziția, alți 5,8% au refuzat să răspundă.

Potrivit serviciului sociologic pro-Kremlin VTsIOM, Putin este favorit în cursa prezidențială. Cel mai recent sondaj, realizat la începutul lunii martie, a arătat că 75% dintre ruși sunt pregătiți să-l voteze. Urmează Davankov – 6%. Haritonov și Slutsky câștigă 4% și respectiv 3%.

În total, 80% dintre cetățenii ruși și-au declarat voința de a participa la vot, care va avea loc în perioada 15-17 martie. 2% dintre ei intenționează să strice buletinul de vot. 10% nu au de gând să meargă la vot, alți 10% încă nu s-au hotărât.

Anterior, surse dintr-o serie de mass-media au raportat că blocul politic al administrației prezidențiale se confruntă cu sarcina de a asigura o prezență extrem de mare – la nivelul de 70-80%, precum și rezultatul pentru Putin – mai mult de 80%.

Inițial, alegerile prezidențiale din Federația Rusă puteau fi declarate nule dacă la acestea participau mai puțin de 50% dintre alegători. Dar pragul de prezență la vot a fost abolit cu mult timp în urmă. Opoziția  rusă a lansat apelul în această campanie electorală: „Votează împotriva lui Putin pentru orice alt candidat”.

În conformitate cu legislația rusă, turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc doar în cazul în care buletinele de vot nule și cele cu voturi pentru alți candidați însumează mai mult de 50% din numărul total de buletine de vot găsite în urne.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!