Home » Putin declară că Rusia este pregătită pentru un război nuclear

Putin declară că Rusia este pregătită pentru un război nuclear

by Gabriela Taranu

Președintele Vladimir Putin a acordat un amplu interviu agenției ruse de presă RIA și canalului de televiziune Rossia-1 cu câteva zile înaintea alegerilor din 15-17 martie, afirmând că din punct de vedere militar și din punct de vedere tehnic Rusia este pregătită pentru un război nuclear. Putin a spus că dacă Statele Unite vor trimite trupe americane pe teritoriul rus sau în Ucraina – Rusia va considera această acțiune drept o intervenție.

Putin, care, în alegerile de la sfârșitul acestei săptămâni, ar urma să repurteze o victorie care i-ar prelungi guvernarea de 24 de ani până cel puțin în anul 2030, și-a reluat amenințările despre hotărârea Moscovei de a folosi armament nuclear, el exprimându-și totodată încrederea că Rusia câștigă războiul din Ucraina. Deși Putin a spus că “nu a existat niciodată nevoia” de a se apela la arme nucleare tactice, el a adăugat că ar putea face asta dacă apar amenințări la “existența statului rus” sau dacă “suveranitatea și independența noastră ar fi afectate”, așa cum stipulează doctrina nucleară a Rusiei”. “Armele sunt făcute pentru a fi folosite“, a adăugat Putin citat de FINANCIAL TIMES.

Războiul din Ucraina, care a împlinit doi ani pe 24 februarie, a dus la cea mai profundă criză în relațiile Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor cubaneze din 1962. În aceste 24 de luni, Putin a avertizat de mai multe ori că există riscuri de conflict nuclear, dacă vor fi trimise trupe străine în Ucraina. Avertismentele au fost emise cu scopul de a descuraja implicarea în Ucraina a forțelor terțe, despre care Kremlinul a susținut că ar duce la un nou război mondial.

Totodată, în cursul vizitei sale la Moscova de anul trecut, liderul chinez, Xi Jinping, care a oferit Rusiei o portiță de scăpare în fața sancțiunilor occidentale și care și-a exprimat tacit sprijinul față de invazie, l-a avertizat pe Putin să nu folosească armament nuclear în Ucraina. În urma acestor avertismente, Putin a renunțat la retorica sa și, timp de câteva luni, nu a mai pomenit public armamentul nuclear tactic. Potrivit unor persoane apropiate Kremlinului, el a analizat o serie de scenarii în care armele tactice nucleare ar fi fost folosite și tot el a ajuns la concluzia că asemenea arme nu ar oferi Rusiei un avantaj.

În același timp, după cum a publicat CNN, Administrația Biden a fost în mod special îngrijorată în 2022 de faptul că Kremlinul ar putea folosi arme nucleare în Ucraina, lucru pe care Putin a asigurat că „nu a simțit niciodată nevoia să-l facă”. Președintele rus a mai declarat că guvernul său este pregătit să poarte discuții serioase despre Ucraina. „Suntem pregătiți să negociem cu privire la Ucraina, deși aceste discuții ar trebui să se bazeze pe realitate”, a conchis el.

Însă Statele Unite și-au exprimat neîncrederea că președintele rus este pregătit să poarte discuții serioase despre Ucraina, adăugând totodată că afirmațiile din partea Rusiei privind armele nucleare au provocat îngrijorare la Washington. Aceste îngrijorări au crescut pe fundalul reluării ofensivii ruse pe frontul din estul Ucrainei, în vreme ce ajutorul american destinat Kievului rămâne blocat în Congres. În februarie, armata rusă a cucerit Avdiivka, un oraș în ruină, aceasta fiind prima sa victorie importantă de la distrugerea și cucerirea, în mai, anul trecut, a orașului Bahmut, aflat tot în regiunea Donețk.

“Ucraina nu și-a atins nici măcar unul dintre obiectivele sale stabilite anul trecut. Iar acum inițiativa a revenit complet în mâinile armatei ruse”, a comentat cu satisfacție Putin. El a dat de înțeles că nu este dispus să discute despre retrocedarea vreunuia dintre teritoriile ucrainene anexate și s-a arătat convins că armata rusă va putea înainta mai departe. “Suntem pregătiți să negociem bazându-ne pe realitățile din teren, nu pe baza unei liste cu doleanțe” din partea Kievului, a spus el. “Să purtăm negocieri acum doar din cauză că ei nu mai dispun de muniție, ni se pare absurd”, a mai concretizat Putin.

Putin a dat totodată de înțeles că o intervenție mai directă din partea Occidentului ar putea avea “consecințe geopolitice mult mai importante” și ar face ca Ucraina să piardă și mai mult din teritoriu sau ar putea determina Moscova să folosească armament nuclear, chiar dacă liderul rus a pretins că “asta nu va schimba nimic pe câmpul de luptă”.

Statele Unite, Germania și alte state europene au exclus trimiterea unor trupe în Ucraina după ce, în luna februarie, președintele francez, Emmanuel Macron, vehiculase această idee. “Nu cred că toată lumea este însuflețită ca să trimită trupe”, a spus Putin. “Dar suntem pregătiți. Am spus de mai multe ori că, pentru noi, e o problemă de viață și de moarte, în vreme ce problema lor este aceea de a-și întări poziția tactică”.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!