Home » Moldova declară un angajat al ambasadei Rusiei persona non grata

Moldova declară un angajat al ambasadei Rusiei persona non grata

by Gabriela Taranu

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a anunțat că un angajat al Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata în legătură cu organizarea „alegerilor” Președintelui Rusiei în regiunea transnistreană, în ciuda dezacordului Chișinăului.

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat repetat în scurt timp, pe 19 martie, la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a-i fi înmânată o notă de protest în legătură cu deschiderea secțiilor de votare la alegerile prezidențiale ruse în regiunea transnistreană.

De menționat că este pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână când ambasadorul Rusiei la Chișinău este convocat la MAE. Pe data de 12 martie, lui Oleg Vasnețov i-a fost comunicată poziția de dezaprobare a deciziei cu privire la deschiderea secțiilor de votare ale Federației Ruse în stânga Nistrului, despre aceasta a informat agenția moldovenească Știri.md.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova și urmează să părăsească țara. Despre aceasta a anunțat șeful Ministerului de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi. “Partea moldovenească a protestat împotriva alegerilor prezidențiale organizate de Rusia în regiunea transnistreană, contrar poziției autorităților moldovenești. Diplomatul a fost declarat persona non grata”, a scris Popșoi pe Twitter (X).

Chișinăul a interzis deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul Republicii Moldova pentru votarea la alegerile președintelui Rusiei, cu excepția secției de votare de la ambasada de la Chișinău. Cu toate acestea, Rusia a deschis șase secții de votare pe malul stâng al Nistrului. Atunci, Vasnețov a declarat că la Comisia Electorală din Federația Rusă și la Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse „a parvenit un număr foarte mare de apeluri cu solicitarea de a le asigura dreptul legal de a-și exprima voința”.

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!