Ambasadorii europeni nu au reușit miercuri să decidă cu privire la prelungirea cu încă un an a măsurilor de liberalizare a comerțului pentru Ucraina, amenințând să deraieze un summit la care liderii europeni urmează să reînnoiască angajamentele de sprijin politic, militar și economic pentru Kiev. Ambasadorii UE urmau să aprobe în noaptea trecută acordul preliminar încheiat între instituții, dar mai multe țări au refuzat înțelegerea, cerând mai mult timp pentru a evalua impactul acordului, au declarat doi diplomați europeni și un oficial al UE pentru Politico.
Este un rezultat nedorit înaintea summitului UE de joi, când liderii aveau intenția să-și arate solidaritatea cu Ucraina, care se opune războiului de cucerire al Rusiei. În acest fel mai mulți diplomați europeni încearcă să nu irite alegătorii din anumite state europene, în special fermierii, care ar putea influența rezultatul alegerilor europarlamentare din iunie.
Compromisul, ajuns între negociatorii din Consiliu, Parlamentul European și Comisia Europeană, prevede extinderea limitelor de import pentru încă patru produse agricole și obligă executivul UE să acționeze mai rapid în cazul unei creșteri puternice a importurilor.
De asemenea, negociatorii UE au decis să nu extindă perioada de bază 2022-2023 pentru calcularea limitelor exporturilor ucrainene prin includerea și rezultatelor anului 2021, când importurile din Ucraina către UE au fost semnificativ mai mici. Această condiție a fost o linie roșie pentru Paris, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, miercuri dimineață. „Acordul încă nu este ceea ce ne-am dorit să fie”, a spus Fesneau și a adăugat că solidaritatea cu Ucraina nu trebuie realizată „cu prețul destabilizării excesive” a piețelor europene.
Această afirmație a ministrului francez au confirmat raportul anterior al Politico conform căruia Franța s-a alăturat Poloniei pentru a solicita restricții suplimentare la importurile de produse ucrainene.
Deși decizia complică situația creată în raport cu exporturile ucrainene pe piața europeană, negociatorii încă speră că măsurile vor fi convenite înainte ca acestea să expire la începutul lunii iunie. Ambasadorii vor discuta problema la următoarea lor întâlnire de săptămâna viitoare.
Amintim că la sfârșitul lunii ianuarie, Comisia Europeană a propus oficial prelungirea cu încă un an a suspendării cotelor și taxelor de import pentru exporturile ucrainene către UE, introducând, în același timp, garanții pentru produsele agricole, pe care mai multe țări din UE le cereau. Însă această propunere nu i-a mulțumit pe fermierii din țările UE limitrofe cu Ucraina, care au început protestele îndreptate împotriva exporturilor agricole ucrainene – în special în Polonia.