Home » Lukașenko amenință Lituania și Polonia

Lukașenko amenință Lituania și Polonia

by Gabriela Taranu

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a formulat amenințări cu privire la o posibilă extindere a controlului armatei belaruse asupra unei părți din teritoriile Lituaniei și Poloniei. Aceste amenințări transpar dintr-o conversație între Lukașenko și șeful Comandamentului Operațional de Nord-Vest al armatei belaruse, Alexandr Naumenko, un fragment din care a fost publicat pe canalul Telegram pro-guvernamental din Belarus “Пул Первого”.

În înregistrare, Lukașenko, se interesează despre lățimea coridorului Suwalki, un segment de teritoriu lituanian și polonez situat între Belarus și regiunea Kaliningrad al Federației Ruse, menționat frecvent de Lituania ca unul vulnerabil din punct de vedere al securității sale militare. Lukașenko s-a interesat despre lungimea coridorului (42 de kilometri în linie dreaptă), sugerându-i generalului belarus că “acum va trebui să te confrunți cu republicile baltice… și vei lua o parte din Polonia”.

Ulterior, Lukașenko îl întreabă pe comandantul militar dacă poate ocupa acest teritoriu “cu trupele sale”. Naumenko a asigurat că “toate acțiunile sunt planificate, problemele de pregătire pentru luptă sunt rezolvate, iar soldații sunt pregătiți”.

În octombrie 2023, adjunctul prim-secretarului Consiliului de Securitate din Belarus, Pavel Muraveiko, a propus  “spargerea unui coridor” către regiunea Kaliningrad a Federației Ruse, ceea ce a stârnit indignare în Lituania. Atunci Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania a făcut un apel către Belarus cu o cerere de a oferi imediat o explicație oficială cu privire la această declarație și a reamintit că Republica Lituania va lua toate măsurile posibile pentru a asigura securitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a țării”.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!