Home » Biserica Ortodoxă Rusă îi obliga pe preoți să citească zilnic rugăciunile pentru biruința asupra Ucrainei

Biserica Ortodoxă Rusă îi obliga pe preoți să citească zilnic rugăciunile pentru biruința asupra Ucrainei

by Gabriela Taranu

Biserica ortodoxă rusă îi obligă pe preoți să citească, în fiecare zi, o rugăciune despre victoria asupra Ucrainei, scrie The Moscow Times. Preoții au primit scrisori în acest sens, de la biroul administrativ al patriarhiei Moscovei. Cel din urmă a solicitat preoților să citească zilnic o rugăciune, în care se cere lui Dumnezeu „victorie armelor rusești”.

Potrivit sursei, în rugăciunea bisericii ortodoxe ruse se spune că Rusia a fost atacată pentru a „împărți și distruge poporul ei unit”. Iar patriarhul Kiril îi cere lui Dumnezeu să salveze soldații și alți „apărători ai Patriei” de la moarte, răni și captivitate, să le dea „victorie” și de asemenea să întoarcă emigranții în țară.

Pentru prima dată BOR emite un document oficial care reglementează sprijinul intern al bisericii pentru război. Și pentru nerespectarea acestui lucru, preoții sunt pedepsiți.

În ianuarie, Tribunalul Eparhial din Moscova l-a destituit pe fostul rector al Bisericii Treimii Dătătoare de Viață din localitatea Hokhol, protopopul Alexei Uminski. Decizia a fost luată din cauza refuzului preotului de a citi această rugăciune specială de război, pe care preoții vor fi acum obligați să o citească zilnic.

Uminski nu a sprijinit luptele din Ucraina, menționând că „războiul nu face pe nimeni mai bun” și a recomandat credincioșilor să caute parohii în care „se roagă mai mult pentru pace”. Pe 3 ianuarie a fost interzis de oficia slujbe religioase. În locul lui Uminski, care conducea biserica din Hokhol din 1993, a devenit rectorul parohiei protopopul Andrei Tcaciov, originar din Lvov, care a chemat armata rusă să bombardeze Ucraina cu rugăciune. Peste 11.600 de oameni au semnat un apel către patriarh cu o cerere de a-l returna pe Uminski la minister. Drept urmare, sinodul Patriarhiei Constantinopolului l-a readus pe protopop Uminski la rang. A început să slujească într-una din parohiile europene.

Deocamdată nu există nici o reacție a Mitropoliei Moldovei din subordinea Bisericii Ortodoxe Ruse cu privire la obligativitatea pentru preoții din Republica Moldova de a se conforma instrucțiunii primite de la Moscova.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!