Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, a condamnat vehement partidul de guvernare Visul Georgian pentru intenția sa de a adopta o lege „a agenților străini”, comparată cu cea rusă, subliniind că aceasta subminează viitorul european al țării. Declarațiile sale au fost citate de Novosti-Georgia.
Zurabișvili, aflată de mult timp în conflict deschis cu partidul de guvernare, și-a exprimat indignarea față de planurile acestuia de a reintroduce proiectul de lege, care ar impune cerințe suplimentare organizațiilor neguvernamentale finanțate de donatori occidentali. Ea a subliniat că Visul Georgian se laudă că ar fi creditat cu acordarea statutului de candidat al Georgiei la aderarea la UE, dar, în realitate, conduce țara în direcția opusă. „Retorica a continuat de ceva timp, dar acum este clar: Visul Georgian s-a declarat împotriva Europei în toate aspectele… Am primit un fel de avans din partea Europei. Și astăzi, Visul Georgian sabotează calea noastră și viitorul nostru european. Sabotaj este singurul cuvânt care îmi vine în minte chiar acum”, a declarat președintele într-o conferință de presă.
Cu atenție, ea a folosit termenul „lege rusă” în referire la proiect, în timp ce președintele parlamentului anterior a sugerat că opoziția ar trebui să evite această terminologie.
„Da, folosesc acest termen – introducerea „legii ruse”… Nu vrem să vedem că societatea georgiană este unită în consolidarea independenței noastre. Rusia nu se va întoarce niciodată aici”, a subliniat Salome Zurabișvili.
Președintele a adăugat că autoritățile împiedică reforma judiciară, refuză să deschidă secții de vot în străinătate și evită să aducă în atenție cazurile de corupție.Ea a sugerat că Visul Georgian încearcă să provoace destabilizarea țării pentru a avea un pretext de a numi opoziția drept „radicală și complice a unui partid beligerant”.
Zurabișvili a îndemnat cetățenii să participe la vot și să își exprime astfel opinia pentru viitorul țării.
Reamintim că prima tentativă de a trece acest proiect „privind transparența influenței străine” în primăvara lui 2023 a stârnit ample proteste. Deși Parlamentul a aprobat proiectul în prima lectură, sub presiunea criticilor din partea UE și a SUA și a protestelor, autoritățile au decis să îl retragă.
Opoziția a apelat din nou la proteste, considerând inițiativa o încercare de a ataca libertatea de exprimare, de a exercita presiune asupra societății civile și de a discredită organizațiile și mass-media considerate nefavorabile autorităților.