Home » Zelenski și-a anunțat disponibilitatea de a discuta despre planul de pace cu Rusia

Zelenski și-a anunțat disponibilitatea de a discuta despre planul de pace cu Rusia

by Gabriela Taranu

Rusia va avea ocazia să studieze planul de a pune capăt războiului cu Ucraina după ce documentul va fi discutat la summitul pentru pace din Elveția, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenski într-un interviu pentru Bild.

„Vom pregăti un plan. Cred că unele puncte cu detalii specifice despre ceea ce trebuie făcut vor fi gata până la prima întâlnire în format Geneva. După aceasta, vom dezvolta un plan detaliat, iar apoi unii mediatori, reprezentanți ai continentelor, desigur, îl vor arăta reprezentanților ruși. Doar numai după ce dezvoltăm o opinie comună cu țări care își doresc cu adevărat pace și nu vorbesc doar despre ea”, a specificat președintele ucrainean.

Răspunzând la o întrebare despre posibilitatea unor negocieri cu Putin, Zelenski l-a numit „ucigaș”. În același timp, el a adăugat că „dacă vorbim despre discutarea platformei summitului pentru pace”, atunci Kievul va găsi „oportunități de dialog cu anumiți reprezentanți” ai Rusiei.

În același timp, Zelenski a confirmat că nu vrea să vadă Rusia la următorul summit de pace din Elveția. „Nu avem nevoie de ei ca să blocheze nimic acolo”, a explicat el.

Anterior, președintele elvețian Viola Amerd a anunțat că o conferință privind o reglementare în Ucraina va avea loc în perioada 15-16 iunie în orașul elvețian  Bürgenstock. Potrivit acesteia, scopul evenimentului va fi acela de a face primul pas spre pace. Peste 100 de țări vor fi invitate la summit. Amerd susține că organizatorii au invitat și Rusia, dar mai devreme Moscova a precizat că participarea la această conferință nu a fost inclusă în planurile conducerii țării.

La rândul său, ministrul elvețian de externe Ignazio Cassis a remarcat că negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina nu pot avea loc fără Rusia și și-a exprimat speranța că ea li se va alătura în viitor.

Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova nu va participa la conferință chiar dacă ar primi o invitație, deoarece consideră că Ucraina intenționează să folosească acest format pentru a promova „formula păcii” în redacția lui Zelenski, care conține puncte inacceptabile pentru Rusia și care include retragerea trupelor la granițele Ucrainei în 1991.

Totodată, președintele elvețian a remarcat că organizatorii urmează să discute la masa negocierilor toate planurile de pace, inclusiv inițiativa chineză, pe care ministrul de externe Serghei Lavrov a numit-o cea mai rezonabilă și clară dintre toate cele propuse.

Beijingul nu a confirmat încă dacă va participa la summitul din iunie, dar semnele pe care le-a dat sunt „mai pozitive decât se aștepta”, a spus Cassis. La începutul lunii martie, șeful departamentului de securitate internațională al Ministerului de Externe elvețian, Gabriel Luchinger, s-a întâlnit la Bruxelles cu reprezentantul special al Chinei, Li Hui. Beijingul a declarat ulterior că apreciază eforturile Elveției de a organiza summitul pentru pace.

În același timp, există o mare probabilitate ca președintele american Joe Biden să participe la conferință, deși participarea sa nu a fost confirmată momentan.

Negocierile pentru organizarea evenimentului au inclus Uniunea Europeană, membri G7 și reprezentanți ai țărilor așa-numitului Sud Global, inclusiv Brazilia, China, Etiopia, India, Arabia Saudită și Africa de Sud. Scopul final al conferinței din Elveția este de a crea o platformă pentru dialog la nivel înalt cu privire la modalitățile de a obține „pace durabilă pentru Ucraina, în conformitate cu dreptul internațional și Carta ONU”.

La sfârșitul lunii martie, Kremlinul a declarat că consideră inacceptabil să respecte orice reguli care ar putea fi dezvoltate de participanții la summit conform „formula Zelenski”. În februarie, secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a calificat discuția despre planurile de rezolvare a conflictului din Ucraina fără participarea Rusiei „frivolă și ridicolă”.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!