Israelul și Iranul sunt inamici consacrați de multe decenii. Astăzi Iranul se confruntă cu Israelul prin intermediul grupărilor militare musulmane care, în special, includ Hezbollah, mișcarea Houthi Ansar Allah din Yemen și grupuri șiite irakiene și siriene. Toate aceste grupări au intrat deja în război cu Israelul într-un fel sau altul.
Procedând în maniera sa tradițională, Israelul a efectuat pe 1 aprilie un atac cu rachete asupra unei clădiri aparținând consulatului iranian în capitala Siriei, Damasc, fapt care este o împotriva tuturor legilor și acordurilor internaționale. În urma acestui atac, generalul de brigadă iranian Mohammad Reza Zahedi și alți șase ofițeri ai Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC), precum și mai mulți sirieni și membri ai mișcării Hezbollah libanez, au fost uciși.
De data aceasta autoritățile iraniene nu au putut lăsa fără răspuns atacul asupra misiunii lor diplomatice din Damasc, deoarece exista riscul de a pierde autoritatea nu numai în interiorul țării, ci și printre numeroșii lor susținători din afara Iranului. În acest context este suficient de menționat, că mai mulți membri ai parlamentului iranian și-au exprimat îngrijorarea cu privire la subminarea autorității și poziției Republicii Islamice ca lider al „axei rezistenței”. În consecință, Iranul a lansat în timpul nopții de sâmbătă spre duminică peste 200 de drone şi rachete împotriva Israelului, ca răspuns la bombardamentul consulatului său la Damasc. Această acțiune militară a Teheranului constituie primul atac direct întreprins vreodată de puterea iraniană împotriva teritoriului israelian.
Atacul Iranului asupra Israelului a atras duminică aplauze din partea multor palestinieni din Gaza, care l-au privit ca pe o rară răzbunare pentru ofensiva israeliană din enclava lor, deși unii au spus că bănuiesc că Teheranul a organizat atacul mai mult pentru spectacol decât pentru a provoca pagube reale, a transmis Reuters.
Ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a declarat duminica după efectuarea atacului că Iranul nu va ezita “să-şi protejeze interesele” dacă va fi nevoie. Totodată, şeful diplomației iraniene a mai anunțat că Iranul a informat SUA că atacurile sale împotriva Israelului vor fi “limitate” şi cu scop de autoapărare. Totodată, Teheranul şi-a notificat vecinii regionali cu 72 de ore înainte de atac, a mai spus Amir-Abdollahian. Înaltul oficial iranian a făcut aceste declarații duminică, la o întâlnire cu ambasadori străini la Teheran, potrivit Reuters.
Degenerarea periculoasă a relației dintre Iran și Israel a trezit o mare îngrijorare în marile cancelarii ale lumii. Așa, Marea Britanie, Franța și Germania au făcut apel la conducerea israeliană să se abțină de la răzbunare împotriva Iranului după un atac masiv asupra Israelului, deoarece acest lucru ar putea declanșa un război la scară largă în Orientul Mijlociu. Anterior, Statele Unite au venit cu o inițiativă similară.
Și ministrul britanic de externe David Cameron, vorbind la BBC, a spus că, deși dorința de a răspunde Teheranului este justificată, Israelul ar trebui să „gândească cu capul, nu doar cu inima, să fie inteligent, nu doar dur”. Potrivit lui Cameron, Marea Britanie a avertizat Israelul că ar fi bine să se abțină de la răzbunare. Potrivit ministrului britanic, atacul a fost o „dublă înfrângere” pentru Iran, deoarece Israelul nu a suferit pagube semnificative, dar întreaga lume a văzut că Iranul are o „influență malignă” asupra regiunii. Ministrul de Externe a subliniat că decizia cu privire la modul în care să-și protejeze cetățenii va fi luată în cele din urmă de autoritățile israeliene, a scris The Times of Israel.
Și Franța a sfătuit Israelul să urmeze o „politică de izolare în loc de răzbunare”, a spus președintele Emmanuel Macron. El a adăugat că situația din Orientul Mijlociu este „foarte instabilă” și că Israelul ar trebui să dea dovadă de reținere. „Vom face tot posibilul pentru a evita escaladarea”, a spus Macron, adăugând că este programat să vorbească cu premierul Benjamin Netanyahu și a fost în contact cu reprezentanții altor state din Orientul Mijlociu.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat, la o conferință de presă la Paris, că, apărându-se, Israelul a câștigat deja, iar acum țara trebuie să-și asigure o altă victorie – prin mijloace diplomatice. „Trebuie să prevenim escaladarea în regiune”, a subliniat Baerbock, adăugând că ea a vorbit duminică cu ministrul de externe al Iranului și l-a avertizat cu privire la probabila escaladare a conflictului.
Președintele american Joe Biden împreună cu liderii G7 au condamnat acțiunile Iranului și și-au reafirmat sprijinul pentru Israel. De asemenea, era planificat ca după incident, Biden să facă o adresă poporului american, însă, după cum a aflat Politico, Casa Albă a decis să renunțe la această idee pentru a nu „crește temperatura” și a escalada în continuare situația. Potrivit informațiilor din surse cunoscute ale publicației, în acest moment președintele american este concentrat pe găsirea unei modalități diplomatice de soluționare a conflictului și caută să țină Israelul de măsuri de răzbunare pe scară largă, în același timp temperând Iranul.
Rusia a refuzat să condamne atacul aliatului său Iranul asupra Israelului. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că nu își amintește ca Israelul să fi condamnat vreodată atacurile Kievului asupra teritoriului Federației Ruse. Zaharova a făcut această declarație ca răspuns la îndemnul ambasadoarei Israelului în Rusia, Simona Halperin, de a condamna atacul Iranului, despre aceasta a informat agenția de presă TASS, știrea fiind preluată de AGERPRES.