Migrația ilegală este o sursă de riscuri majore și creează condiții pentru prăbușirea țării, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, la a XII-a Reuniunea Internațională a Înalților Reprezentanți pe probleme de securitate de la Sankt Petersburg. Ea „distruge echilibrul etno-confesional și formează precondițiile nu numai pentru schimbarea granițelor, ci și pentru dezintegrarea țărilor”, a spus secretarul în urma conferinței, la care au participat oficiali și reprezentanți ai serviciilor de informații din China, Iran, Brazilia și alte țări pe care Kremlinul le numește „prietenoase”.
Potrivit lui Patrușev, fluxurile de migranți creează amenințări teroriste și umanitare. Migrația ilegală este, de asemenea, „strâns legată de crima organizată, traficul de arme, droguri, oameni și organe umane”, a menționat înaltul demnitar rus. El a adăugat că această opinie este împărtășită de toți participanții la conferința, care se desfășoară sub auspiciile Consiliului de Securitate al Rusiei din 2010, despre aceasta a comunicat agenția rusă RIA Novosti.
Potrivit Biroului de statistică rus Rosstat, din 2015, cel puțin 3,5 milioane de migranți au devenit rezidenți permanenți ai Rusiei. Aceasta, conform statisticilor oficiale, este creșterea migrației populației ruse, care în ultimul deceniu a compensat declinul natural – adică excesul mortalității față de natalitatea.
În următorii 20 de ani, potrivit Rosstat, încă aproape 5 milioane de migranți vor deveni rezidenți permanenți ai Federației Ruse. Aceasta ar trebui să acopere aproximativ 40% din declinul natural, despre care demografii guvernamentali estimează că va fi de 12,7 milioane de oameni până în 2046.
După atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall, de lângă Moscova, după care forțele de securitate au dat vina pe migranții din Tadjikistan, autoritățile ruse au anunțat planuri de întărire drastică a controlului asupra migranților: poliția a efectuat o serie de raiduri în locurile în care s-au adunat vizitatorii, după care câteva mii de oameni au fost expulzați din Rusia. În Duma de Stat a fost prezentat un proiect de lege pentru a priva migranții de cetățenie pentru încălcarea jurământului, iar Ministerul Afacerilor Interne a propus reducerea perioadei de ședere temporară în țară la 90 de zile și crearea unui „profil digital” al migranților care intră în Rusia.
Potrivit casei de sondaje VTsIOM, din aprilie 2024, 60% dintre ruși au avut o atitudine „negativă” față de migranții în scop de muncă. Pe parcursul anului, ponderea acestor răspunsuri a crescut cu 20%.
Photo Source: AFP