Disputele cu privire la modul de utilizare a rezervelor valutare rusești înghețate în Occident au loc de mai bine de doi ani. Deși Congresul SUA a adoptat în aprilie o lege care îi permite președintelui american să aplice confiscarea lor, Uniunea Europeană, unde majoritatea fondurilor rusești sunt blocate, se opune unei astfel de idei. Două motive principale provoacă ezitarea europenilor: Primul ține de o posibilă erodare a încrederii în piața europeană a datoriilor de stat, precum și în statutul euro ca monedă de rezervă. Cel de al doilea motiv rezidă în imperativul respectării inviolabilității principiilor dreptului internațional care asigură imunitatea proprietății statului.
Deși Kievul insistă că confiscarea rezervelor rusești este justificată, această opțiune nu mai este luată în considerare de țările G7, scrie Financial Times, citând declarații private ale unor oficiali europeni. Poziția lor este susținută și de experți cercetători în dreptul internațional. „Sistemul juridic internațional nu are misiunea de poliție… se bazează pur și simplu pe un respect fundamental pentru dreptul internațional”, spune Philippa Webb de la King’s College London, autoarea unui studiu comandat de Parlamentul European privind legalitatea confiscării rezervelor rusești. „Riscul este că, dacă începem să ignorăm aceste principii, ele ar putea fi folosite împotriva noastră de către alte state și vom crea un precedent care va genera consecințe nedorite în viitor”, scrie autoarea studiului.
În plus, unele țări în curs de dezvoltare exprimă mare neliniște în privința posibilei confiscări a rezervelor rusești. Chestiunea a fost discutată chiar la întâlnirea din februarie a miniștrilor de finanțe G20 din Brazilia, scrie aceiași FT. Miniștrii Arabiei Saudite și Indoneziei și-au exprimat îngrijorarea deosebită, întrebând dacă statele G7 cu adevărat sunt gata să facă un astfel de pas și dacă au ținut cont de posibilele sale consecințe? Din spusele oficialilor europeni, Indonezia și Arabia Saudită, sunt îngrijorate pentru viitorul propriilor active din Europa și îndeamnă UE să nu recurgă la confiscarea rezervelor rusești. „Sunt foarte îngrijorați”, a declarat un oficial european pentru FT. Potrivit lui, principala lor preocupare este: „Sunt bunurile noastre în siguranță?”
Este cunoscut că cea mai mare parte a rezervelor rusești, în valoare de 190 de miliarde de euro, sunt blocate în depozitarul european Euroclear. Este mai ușor pentru americani să recurgă la o poziție dură, având în vedere că doar 5 miliarde de dolari sunt înghețate în Statele Unite. „Nu au prea multe de riscat”, afirmă un diplomat european.
Între timp, ministrul italian al Economiei și Finanțelor, Giancarlo Giorgetti, a declarat la reuniunea G20 că va fi „foarte dificil” să găsești temeiuri legale pentru confiscare. Colegul său francez Bruno Le Maire a vorbit și mai clar: astfel de motive nu există.
Totodată, Moscova a promis că va răspunde la confiscarea rezervelor sale cu măsuri similare. Potrivit oficialilor UE, investitorii europeni au 33 de miliarde de euro înghețați în Depozitul Național de Reglementări din Rusia, scrie FT. Moscova discută posibilitatea blocării activelor deținute de țări neprietenoase, tot așa cum autoritățile ruse recurg deja la confiscarea activele companiilor occidentale, fără a ține cont de vreo normă de drept internațional. Cel mai recent exemplu a fost transferul în urmă cu o săptămână a subdiviziunilor ruse ale producătorilor de electrocasnice Ariston și Bosch la Gazprom, care suferă pierderi mari din cauza sancțiunilor occidentale.
La etapa actuală, Statele Unite au propus să ofere Ucrainei zeci de miliarde de euro drept garanție servind veniturile viitoare din rezervele rusești înghețate. Această idee este așteptat să fie discutată la summitul liderilor G7 din iunie. Problema în acest caz constă în faptul că nu este clar cum rămâne de acționat dacă războiul se încheie în următorii ani. Fiindcă obligațiunile emise în baza rezervelor rusești oferă venituri pentru o perioadă lungă de timp și aceste venituri sunt garantate, ceea ce face ca operațiunea să fie potențial „complicată și costisitoare”, a declarat un oficial al UE pentru FT.
Un alt coleg de al său din Berlin descrie o altă problemă potențială, care va apărea dacă încep discuțiile de pace și Ucraina decide să participe la ele. În acest caz ar putea apărea o situație în care Rusia să ceară restituirea rezervelor înghețate în schimbul concesiunilor teritoriale către Ucraina. Dar dacă aceste bunuri sunt gajate, această variantă nu va fi posibilă. Deocamdată oficialii europeni nu au soluție pentru un asemenea deznodământ al războiului din Ucraina.