Home » Xi Jinping, călătoria în Europa și diplomația chineză

Xi Jinping, călătoria în Europa și diplomația chineză

Ce trebuie să știm despre călătoria lui Xi Jinping în Europa

by Laurentiu Rebega

Președintele chinez va fi în săptămână, 5-11 mai, în Europa. Călătoria sa vine într-un moment de tensiuni între China și multe țări europene din cauza comerțului și acuzațiilor de spionaj chinez. Este pentru prima dată în cinci ani,  când președintele Chinei,  Xi Jinping  va vizita Europa, cu escale în Franța, Serbia și Ungaria.

Călătoria lui Xi vine într-un moment  în care multe țări europene contestă vehement sprijinul Chinei pentru Rusia în contextul războiului din Ucraina, a practicilor sale comerciale și a activităților sale aparente de spionaj. Călătoria acestuia este o încercare de a testa, de asemenea, delicatul act de echilibru al Europei între China și Statele Unite.

Xi speră, de asemenea, să prevină un război comercial cu Uniunea Europeană, deoarece fricțiunile cresc cu privire la exporturile de vehicule electrice chinezești și accesul redus la piață pentru companiile europene din China. Președintele Xi Jinping îl va încuraja pe președintele Emmanuel Macron să încerce o mai mare autonomie față de Statele Unite, în încercarea de a slăbi dominația globală a Washingtonului.

Iată ce știm despre călătoria președintelui Xi Jinping care a început duminică.

Cele trei țări pe care domnul Xi le va vizita, spun experții, îmbrățișează în diferite grade impulsurile Chinei pentru o ordine globală redefinită. Toți au pus sub semnul întrebării, într-o oarecare măsură, ordinea postbelică a Americii asupra lumii și sunt dornici să consolideze legăturile cu Beijingul.

Ungaria are legături strânse cu China și dorește să atragă investiții chineze în domenii precum producția de mașini electrice și baterii, deoarece producătorii chinezi se extind dincolo de Asia. Serbia, de asemenea, are relații calde cu Beijingul și a asigurat miliarde de dolari în investiții chineze. Anul acesta este, de asemenea, unul simbolic pentru China și cele trei țări. Este cea de-a 60-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre China și Franța și cea de-a 75-a dintre China și Ungaria. Anul acesta este, consemnăm, cea de-a 25-a comemorare a bombardamentului NATO asupra Ambasadei Chinei din Belgrad, în timpul războiului din Kosovo. Acest bombardament a ucis trei jurnaliști chinezi și a declanșat proteste furioase la Ambasada SUA din Beijing. Autoritățile chineze au continuat să atragă atenția asupra bombardamentelor considerându-l un semn al agresiunii NATO și un motiv pentru care Rusia ar fi avut o justificare să se simtă amenințată înainte de a decide să invadeze Ucraina.

Oare noi de ce nu suntem pe lista de țări pe care Xi ar trebui să le viziteze când ajunge în Europa? Nu eram noi considerați frații și surorile chinezilor?

Prima oprire a președintelui Xi va fi Franța, aici unde Macron a spus recent că Europa „nu trebuie să fie niciodată un vasal al Statelor Unite” și își dorește ca Franța să devină o punte între „Sudul Global” și puterile occidentale. În ciuda faptului că a curtat Beijingul, Macron a spus că este mai aproape de aliatul său, Statele Unite, decât de China. Asta deocamdată pentru că se apropie alegerile pentru Președinția Comisiei Europene, acolo unde, toți lideri europeni își doresc să aibă un acces facil pentru ca țara lor să poată beneficia de o relație diplomatică și financiară foarte solidă.

Iată ce a spus într-un interviul pentru The Economist: “Prefer să aleg relația mea cu Statele Unite, cu China, decât să mi le impună una dintre cele două părți, fie împingându-mă într-o direcție, fie trăgându-mă în cealaltă”, dar, a adăugat el. „Foarte clar, nu suntem echidistanți. Suntem aliați ai americanilor.”

Pentru că, nu-i așa China deține o diplomație de vârf, înainte de vizita președintelui Xi, diplomații chinezi și-au exprimat speranța că legăturile dintre Franța și China vor fi în prioritare relațiilor Chinei cu Occidentul. Cam asta înseamnă politica externă a unui stat.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene,  practic executivul UE, se va alătura luni discuțiilor cu Xi și Macron la Paris. Macron, în acest fel, se poziționează ca singurul lider european care deține o relație cu China, atât de apropiată, încât Președinta Comisie Europene, von der Leyen, se deplasează la locul discuțiilor dintre cei doi președinți.

Care este relația Chinei cu Uniunea Europeană la acest moment?

De la ultima vizită a președintelui Xi, a existat o ruptură tot mai mare în relația dintre China și o mare parte a Europei. Pandemia de coronavirus, îmbrățișarea Rusiei de către Beijing și reprimarea minorităților etnice și o creștere a exporturilor chineze au generat reacții împotriva Chinei în multe țări europene. China și-a mărit de cinci ori numărul de mașini livrate către piețele străine în ultimii ani, iar Uniunea Europeană a adoptat recent un ton mai dur cu privire la practicile comerciale ale Chinei. Autoritățile  U.E. au deschis o investigație care ar putea duce la limitări ale exporturilor din domeniul energiei verde din China și au luat măsuri preliminare pentru a restricționa comerțul cu mărfuri chinezești, care includ mașini electrice, turbine eoliene și dispozitive medicale.

În același timp, țările europene au o abordare diferită în privința modului de a relaționa cu Beijingul și de a beneficia de oportunitățile economice oferite de China, iar unele se tem de impunerea unor noi taxe europene.

Atât președintele Macron, cât, și cancelarul Olaf Scholz, adică Germania, cred că influența Chinei va fi esențială pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Să așteptăm liniștiți sfârșitul vizitei Președintelui Xi Jinping în Europa pentru a putea trage concluziile.

Până atunci să ne concentrăm pe ceea ce Europa trebuie să facă să redevină jucător adevărat, atât diplomatic, cât și financiar.

Să auzim de bine!

Sursă foto: Michel Euler

 

 

 

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!