Pe 7 mai, Kremlinul a găzduit ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin, care, conform Comisiei Electorale Centrale ruse, a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate în țară și în teritoriile anexate Ucrainei în martie. Putin a preluat pentru a cincea oară funcția de președinte al Federației Ruse.
Cu această ocazie, Josep Borrell, șeful diplomației UE, a făcut apel la statele membre să se abțină de la trimiterea reprezentanților la învestirea președintelui rus Vladimir Putin. Declarația lui Borrell a fost făcută în timp ce se afla la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles.
El a menționat că, în urma numeroaselor discuții cu statele membre, le-a transmis un mesaj, subliniind că „lucrul corect ar fi să nu participe la această învestire.” „Am sfătuit și cred că majoritatea statelor membre nu vor participa, dar fiecare stat membru este complet suveran în a decide dacă să meargă sau nu”, a declarat el.
Borrell a amintit că Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Putin și a comentat că alegerile din Rusia nu au fost nici corecte, nici libere.
În opinia sa, atât ucrainenii, cât și mulți alții din întreaga lume, vor găsi dificil să înțeleagă de ce reprezentanții europeni ar asista la „învestirea” de la Moscova în această situație de război, participarea fiind o contradicție clară.
Reuters a raportat că Marea Britanie, Canada, SUA și majoritatea statelor membre ale UE au decis să boicoteze ceremonia de inaugurare a lui Putin. Totodată, șapte țări din UE și-au trimis reprezentanții la ceremonia din Kremlin, printre ele Franța (reprezentată de ambasadorul său la Moscova, Pierre Levy), Ungaria, Slovacia, Grecia, Malta și Cipru. Acest fapt a fost comentat de publicația germană Spiegel ca o divizare în Europa din cauza prezenței unor diplomați de ai săi la ceremonie.
Dar, după cum a menționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, învestirea este în primul rând pentru ruși. Și mass-media străină nu a putut ignora evenimentul: transmisiuni în direct au fost operate în întreaga lume.
Atât alegerile cât și ceremonia de învestire a lui Putin au avut loc în contextul invaziei rusești pe scară largă în Ucraina, care a determinat nerecunoașterea lui Putin ca șef legitim al Federației Ruse de mai multe state. În aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind ilegitimitatea alegerilor prezidențiale din Rusia.
Photo source: Alexander Zemlianichenko – pool, Associated Press