Președintele Joe Biden l-a primit marți la Casa Albă pe Klaus Iohannis, președintele României, cei doi lideri celebrând cooperarea comună pe probleme precum securitatea internațională, economia și sprijinul continuu pentru Ucraina.
A fost de departe cea mai bună vizită a unui președinte român în Statele Unite. Sigur, aici trebuie să ținem cont de contextul actual, de poziția României arătată, dar și asumată, după începerea războiului din Ucraina. Aici, meritul cel mai mare îl are președintele Iohannis pentru că s-a “încăpățânat” să demonstreze încă odată, că România este un partener de încredere și că putem fi parteneri corecți și profesioniști. Biden a remarcat acest lucru, dar nu a arătat o susținere evidentă pentru candidatura la poziția de Secretar General NATO a președintelui Iohannis.
Lucrul cel mai îmbucurător este atitudinea președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, arătată lui Klaus Iohannis la întâlnirile oficiale. Acesta se comportă ca și cum ar fi prieteni vechi și care pot discuta lucruri delicate ce țin de viața personală, dar și de cea a funcțiilor pe care le dețin. Nu știm, sau mai bine zis, e bine să nu știm ce-au discutat cei doi înaintea întâlnirilor oficiale, dar pare că s-a legat o relație solidă ce ne poate servi drept suport pe viitor.
Foto: Administrația Prezidențială
Întâlnirea ce a avut loc în Biroul Oval a fost menită să marcheze și cele două decenii ale României ca membru NATO, potrivit surselor de la Casa Albă.
La începutul întâlnirii, Biden a glumit că a pledat pentru aderarea României la NATO când era senator „acum 180 de ani” și a spus că alianța este mai puternică odată cu includerea țării noastre în alianță. Joe Biden a reamintit că trupele române și americane s-au luptat și s-au antrenat împreună și a lăudat România pentru că „a făcut un pas” pentru a ajuta Ucraina să se protejeze împotriva invaziei Rusiei. „Statele Unite s-au angajat să vă fie alături,” i-a spus Biden lui Iohannis.
La rândul său, Iohannis i-a mulțumit lui Biden pentru că l-a primit și a numit alianța transatlantică „o piatră de temelie a modului nostru democratic de viață”. El a mai spus că intenționează să discute și să facă progrese cu privire la procesul de scutire de viză pentru cetățenii români în SUA, dar că cel mai important subiect este „să găsească o modalitate de a reinstala pacea” în Europa și să se asigure că președintele rus Vladimir Putin nu va câștiga.
Marți devreme, înaintea întâlnirii oficiale, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a evitat să răspundă dacă Biden i-ar cere lui Iohannis să elibereze calea lui Mark Rutte. Alegerea următorului secretar general al NATO necesită un consens. „Nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește sprijinul nostru pentru ca domnul Rutte să fie următorul secretar general,” a spus Kirby.
La întrebarea dacă a vorbit cu Joe Biden despre candidatura sa la șefia NATO, Iohannis a răspuns: „Și acest punct a fost atins în discuția noastră tête-à-tête și am decis să continuăm dialogul. Aceste discuții nu se fac publice și nu o să mă apuc eu să zic ce a spus președintele Biden. Dar discuția nu a fost lungă, a fost relativ scurtă. Există riscul să nu fie consens și tocmai de aceea cred că e foarte bine să fie două candidaturi, doi candidați în general considerați acceptabili amândoi pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice și, până la urmă, unul dintre cei doi va fi ales viitorul secretar general. Dar să nu amestecăm lucrurile – au spus unii că dacă sunt doi candidați se rupe unitatea. E bine să fie doi candidați pentru că atunci se deschid noi teme și atunci facem lucrurile să meargă mai bine”.
Președintele României a mai spus că la summitul de la Washington din luna iulie trebuie „să se reconfirme unitatea și coordonarea transatlantică”. „Am discutat, evident, și despre pregătirea summitului aniversar de la Washington din luna iulie a acestui an și despre obiectivele României acolo. Este important ca la această reuniune să se reconfirme unitatea și coordonarea transatlantică. Pe lângă sprijinul constant și consistent pe care-l acordăm noi Ucrainei este esențial să întărim în continuare postura de apărare și descurajare pe flancul estic și să avem o abordare consolidată în ce privește securitatea la Marea Neagră”.
Această întâlnire arată că începem să redobândim abilitatea de a face politică externă. La Washington s-a arătat pe de o parte diplomație la nivel de țară, dar și strategie de viitor. Am învățat oare lecția de a negocia? Așa a arătat această vizită.
Să auzim de bine!
Sursă foto: associated press