Home » MAE al Rusiei preocupat de „limba moldovenească”

MAE al Rusiei preocupat de „limba moldovenească”

by Gabriela Taranu

Joi, secretarul de presă al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat într-un interviu acordat agenției ruse TASS, că „limba moldovenească va continua să existe pentru majoritatea moldovenilor chiar și după ce președintele ei, Maia Sandu, își va depăși mandatul”.

Ca răspuns la această declarație, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a remarcat că nu mai este surprins când secretarul de presă al Ministerului rus de Externe vorbește pe subiecte care depășesc competența ei profesională. Serviciul diplomatic moldovenesc în răspunsul său a pus sub semnul întrebării cunoștințele în lingvistică a doamnei Zaharova. „În acest sens, nu considerăm necesar să luăm în serios declarațiile ei pe tema limbii, întrucât Maria Zaharova nu este un expert recunoscut în domeniul lingvisticii”, a menționat Ministerul de Externe al Republicii Moldova.

Serviciul diplomatic de la Chișinău a ținut să reamintească că în 2003, Zaharova și-a susținut cu succes doctoratul pe tema „Transformarea înțelegerii simbolismului sărbătoririi tradiționale a Anului Nou în China modernă”. Prin urmare, au notat cu ironie diplomații moldoveni, doar în chestiuni legate de celebrarea Anului Nou, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe nu are egal.

În comunicatul emis de Ministerul de Externe al Republicii Moldova se mai menționează, că „Este trist când un diplomat rus încearcă să ne învețe cine suntem și ce limbă vorbim, dând dovadă de o lipsă totală de respect pentru poporul nostru”. De asemenea s-a subliniat că adevărata problemă este că Zaharova a uitat de mult tot ce este onestitatea și decența, iar acest lucru echivalează valoarea declarațiilor sale cu zero.

Amintim, că „limba moldovenească” este un termen artificial care a fost inventat în Uniunea Sovietică, deși există încă mulți susținători ai denumirii „limba moldovenească” în Republica Moldova. Legea care a scos acest concept din constituție și din alte legi și a introdus în schimb termenul de „limba română”, a intrat în vigoare în Republica Moldova în primăvara anului 2023. În același an, Ucraina a refuzat oficial să utilizeze denumirea de „limba moldovenească” în uzul oficial.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!