Home » Protestele din Georgia în vizorul factorului internațional

Protestele din Georgia în vizorul factorului internațional

by Gabriela Taranu

A patra săptămână în Georgia continuă protestele împotriva adoptării legii „Cu privire la transparența influenței străine”. Sâmbăta, aproximativ 50.000 de protestatari au ieșit pe străzile capitalei georgiene într-o nouă demonstrație de opoziție față de proiectul de lege referitor la „agenţii străini” despre care criticii spun că este inspirat de unul similar din Rusia, care a fost folosit pentru a reprima disidența în această țară, relatează Reuters. În ciuda rezistenței puternice a opoziției, de data aceasta conducerea georgiană demonstrează că intenționează să ducă până la finalitate adoptarea legii de către Parlament.

După părerea a mai multor observatori, partidul de guvernare „Visul georgian”, inițiind această lege, a creat o criză politică internă de amploare și a intrat într-un conflict fără precedent cu Occidentul. Se consideră că liderul de facto al Georgiei, miliardarul Bidzina Ivanișvili, este gata să sacrifice relațiile cu UE pentru a menține puterea. Cu toate acestea, opoziția politică și societatea civilă georgiană, asistată de sprijinul activ al Occidentului, se împotrivește activ adoptării acestei legi.

În plină criză în relația guvernării cu opoziția în Georgia, în spațiul online a apărut textul unei scrisori a unui grup de membri ai Congresului SUA către autoritățile georgiene cu privire la legea „agenților străini”. O fotografie a scrisorii cu semnături a fost publicată pe Twitter (X) de către directorul Institutului Republican Internațional, însă nu există informații despre aceasta pe paginile proprii ale semnatarilor cheie și ale comitetului.

Apelul congresmenilor americani adresat prim-ministrului Irakli Kobakhidze a fost semnat de șeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților SUA, Michael McCaul, membru al comisiei Gregory Meeks, șeful subcomisiei pentru afaceri europene Thomas Kean și membru al acestei subcomisii William Keating și 12 alți membri ai Congresului.

Semnatarii își exprimă surprinderea cu privire la revenirea în Parlamentul georgian al proiectului de lege privind „agenții străini”, deoarece acesta contrazice dorinței exprimată de autoritățile georgiene de cooperare cu Occidentul și cu Statele Unite în special. „Obiectivul explicit al legii „agenților străini” este de a stabili controlul asupra acelorași parteneri care au lucrat cu poporul georgian de zeci de ani pentru a sprijini integrarea transatlantică a acestora. Adoptarea acestei legi este contrară voinței poporului georgian care își vede viitorul în Occident”, notează membrii Congresului.

Semnatarii scrisorii resping afirmația guvernului georgian conform căreia proiectul este inspirat de legislația americană și subliniază asemănările sale cu legea „agenților străini” a Rusiei din 2012, care a fost, de asemenea, promovată sub pretextul „creșterii transparenței” și apoi folosită pentru ai restrânge pe cei neloiali față de putere. “Credem că poporul georgian merită și luptă pentru un viitor mai bun, mai democratic. Adoptarea acestei legi va permite doar extinderea influenței maligne a Rusiei în Georgia”, notează semnatarii.

În scrisoare se atrage atenția și asupra declarațiilor cofondatorului și președintelui de onoare a partidului „Visul georgian”, Bidzina Ivanișvili, care a promis că va pedepsi opoziția pentru presupusele crime comise în perioada aflării ei la putere și a afirmat că Statele Unite și partenerii europeni ar dori să „submineze suveranitatea Georgiei”. „Condamnăm aceste declarații agresive și dezgustătoare ale lui Ivanișvili”, au notat membrii Congresului.

Ei și-au exprimat separat îngrijorarea cu privire la răspunsul violent al autorităților georgiene la protestele împotriva adoptării legii și cazurile de aplicare a forței împotriva politicienilor și activiștilor din opoziție.

„Este interesant că liderul propagandist rus și ideologul fascist Alexander Dughin a spus că „Georgia este pe drumul cel bun”, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a exprimat sprijinul pentru proiect”, au remarcat membrii Congresului.

Această scrisoare este cea mai recentă dintr-o serie de declarații ale partenerilor occidentali care cresc presiunea asupra autorităților georgiene înainte de a vota proiectul în a treia lectură finală.

Vineri, țările nordice și baltice au avertizat într-o declarație comună că autoritățile georgiene au ales o traiectorie îngrijorătoare care distruge viitorul european al Georgiei.

Ambasadorii UE au discutat despre modul în care adoptarea controversatului proiect ar putea afecta integrarea europeană a Georgiei. S-a raportat neoficial că UE ar putea recurge la abolirea regimului fără vize pentru Georgia dacă legea va fi adoptată. Iar peste 30 de membri ai Parlamentului European au cerut suspendarea statutului Georgiei de candidat la UE.

 

Photo Source:2023 Zurab Kurtsidkidze/EPA/Shutterstock

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!