Rusia a învățat să ocolească sancțiunile, a stabilit aprovizionarea cu componentele necesare echipamentelor militare, a organizat producția în masă de arme, a întărit armata și acum conduce o ofensivă pe numeroase sectoare ale frontului, întinzând forțele ucrainene și apropiindu-se de Harkov. Toate acestea îi fac pe liderii și personalul militar american să se teamă că ar putea avea loc un punct de cotitură în cursul ostilităților, scrie The New York Times (NYT).
Lunile următoare se pot dovedi critice, consideră administrația președintelui american Joe Biden. Rusia poate prelua inițiativa, dar restabilirea ulterioară a capacităților de luptă ale Ucrainei ar putea duce la o înghețare a conflictului sau la o încetare a focului similară cu oprirea ostilităților din Coreea în 1953. Potrivit unor persoane familiare cu rapoartele și evaluările serviciilor de informații ale SUA și ale aliaților, la moment Rusia a preluat inițiativa pe frontul din Ucraina.
„Rusia începe adesea războaiele rău și le termină în forță”, a declarat Stephen Hadley, fost consilier pentru securitate națională al președintelui George W. Bush, la o conferință de vineri. Acum este gata să utilizeze avantajele sale, folosindu-și populația numeroasă din care să recruteze soldați și „infrastructura sa militară gigantică” pentru a schimba situația de pe front în favoarea sa, a adăugat el.
Potrivit lui Hadley, mai mulți factori au lucrat în favoarea Kremlinului. Printre principalii este o întârziere de șase luni în furnizarea de arme americane către Ucraina. Congresul a aprobat totuși un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii aprilie și, potrivit secretarului de stat Antony Blinken, care a vizitat marți Kievul, primele echipamente au început deja să sosească pe front. Cu toate acestea, Ucraina ar avea nevoie de câteva luni pentru a-și restabili suficient capacitățile de luptă.
În plus, trupele ucrainene de pe linia frontului sunt epuizate, iar abia în aprilie a fost adoptată o lege de extindere a mobilizării, inclusiv prin scăderea vârstei de recrutare de la 27 la 25 de ani. Însă recruții trebuie instruiți, așa că și pe acest motiv frontul va rămâne fără sprijin suplimentar serios timp de cel puțin câteva luni.
La rândul său, Rusia, după cum a recunoscut recent generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem aliat al NATO în Europa, și-a mărit numărul armatei cu 15% de la începutul războiului. De asemenea, a realizat anumite progrese tehnologice. În special, trupele ruse au învățat, în unele cazuri, influențând receptorul GPS, să devieze din cursul său diferite tipuri de rachete lansate din instalațiile HIMARS și, de asemenea, uneori să urmărească mișcarea acestor instalații și să le distrugă, scrie NYT.
În conversație recentă cu ziarul, oficialii americani și-au exprimat încrederea că Rusia va pierde multe dintre aceste avantaje atunci când noile arme din Statele Unite vor fi desfășurate pe deplin (probabil în iulie), iar Ucraina va găsi o modalitate de a reumple unitățile din prima linie, inclusiv cu trupe din rezerve. Cu toate acestea, Washingtonul ezită să prezică cum se pot desfășura operațiunile militare în următoarele luni și dacă Forțele Armate ucrainene vor fi capabile să organizeze o contraofensivă la scară largă în 2025.
Pentru analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), scopul strategic al actualei ofensive ruse din regiunea Harkov ar putea fi acela de a face forțele armate ucrainene să transfere pe această direcție unități de rezervă și de elită, slăbind astfel apărarea din alte sectoare ale frontului. Acest lucru va permite Forțelor Armate Ruse să organizeze o ofensivă în Donbass în iunie. Scopul principal al Rusiei rămâne ocuparea militară a părții din regiunea Donețk care nu se află încă sub controlul său.
Consilierii președintelui Joe Biden sunt îngrijorați de faptul că Rusia a învățat din înfrângerile și problemele sale. Cea mai mare teamă a lor este că, prin creșterea producției de arme la scară largă, va putea obține câștiguri majore pe câmpul de luptă în luna viitoare, tocmai în timpul când se va desfășura summitul G7 din Italia de la jumătatea lunii iunie, scrie NYT. În același timp, președintele SUA, potrivit oficialilor săi, continuă să refuze, în ciuda unei astfel de amenințări, să ia în considerare propunerea președintelui francez Emmanuel Macron privind posibila trimitere a trupelor NATO în Ucraina.