Kievul negociază cu partenerii occidentali cu privire la utilizarea armelor lor pentru a lovi ținte militare pe teritoriul Rusiei, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenski. „Până acum nu există rezultate pozitive în urma unor astfel de negocieri. Nu putem pune în pericol întregul volum de arme pe care îl primim”, citează Reuters președintele ucrainean.
Zelenski a cerut țărilor occidentale să urgenteze transferul ajutorului militar către Kiev, precizând că așteaptă un lot de avioane de vânătoare F-16. „Rusia folosește 300 de avioane pentru a ataca teritoriul ucrainean, iar noi avem nevoie de cel puțin 120-130 de aeronave pentru a le putea contracara ”, a menționat șeful statului ucrainean.
Tot el a explicat că situația în direcția Harkov a frontului s-a stabilizat, iar în regiunea Donețk există un „val foarte puternic” de lupte pentru fiecare așezare. Cele mai aprige bătălii se duc pentru localitățile Cheasiv Iar, Kurahove și Pokrovsk.
Zelenski a cerut din nou țărilor NATO să ajute la interceptarea rachetelor rusești deasupra teritoriului ucrainean, dar a menționat că Occidentul nu dorește o escaladare a conflictului. „Este o chestiune de voință. Dar toată lumea spune un cuvânt care sună la fel în toate limbile: tuturor le este frică de escaladare”, a conchis șeful statului.
Pe 24 aprilie, președintele SUA Biden a semnat un decret prin care aloca Ucrainei 61 de miliarde de dolari asistență militară. În același timp, a devenit cunoscut faptul că Washingtonul a furnizat în secret rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune Kievului. Potrivit surselor Bloomberg de la Casa Albă, rachetele au fost incluse în pachetul de ajutor de 300 de milioane de dolari aprobat încă pe 12 martie din cauza frecvenței tot mai mari a atacurilor rusești asupra infrastructurii critice din Ucraina.
În noaptea de 30 aprilie, Forțele Armate ucrainene au atacat Crimeea folosind ATACMS. Orașele Simferopol și Dzhankoi au fost atacate, iar traficul pe Podul Crimeii a fost blocat temporar. Apoi, armata ucraineană a reușit să lovească cu succes trei baze de apărare aeriană din peninsulă simultan.
Statele Unite nu sunt împotriva atacurilor americane cu rachete asupra Crimeii, deoarece consideră acest teritoriu ucrainean, iar Casa Albă, de asemenea, nu se opune utilizării rachetelor împotriva țintelor rusești în alte regiuni ucrainene ocupate.
Pe 15 mai, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, în timpul vizitei sale la Kiev, a amintit că Statele Unite nu încurajează atacurile cu arme americane pe teritoriul Rusiei. „Nu permitem atacuri în afara Ucrainei”, a spus el. În același timp, diplomatul a spus că Washingtonul permite Kievului să ia propriile decizii cu privire la modul de desfășurare a operațiunilor militare.
Photo source: Sgt. 1st Class Andrew Dickson/U.S. Army via AP