La ceremonia de Ziua Independenței, Salome Zurabișvili, președinta Georgiei, s-a pronunțat pentru viitorul european al țării și a criticat Rusia. În acest context premierul georgian Kobakhidze a calificat discursul lui Zurabișvili nepotrivit.
În Georgia, la parada militară organizată la Tbilisi cu ocazia Zilei Independenței țării duminică, 26 mai, liderii georgieni au făcut declarații contradictorii. Președintele și comandantul șef al Georgiei, Salome Zurabișvili, a vorbit în sprijinul viitorului european al țării sale și a criticat Rusia. „Europa nu a început nici un singur război. Doar în spațiul european, țara noastră are posibilitatea de a-și menține independența și de a ajunge la dezvoltare. Este surprinzător că astăzi trebuie să conving pe cineva cine ne este prieten și cine ne-a luat teritoriile și ne încalcă suveranitatea”, a spus în declarația sa Zurabișvili.
Ea a mai menționat că în toamnă în Georgia urmează să se desfășoare alegerile parlamentare, care vor deveni de fapt un referendum privind alegerea între căile de dezvoltare europeană și rusă pentru Georgia. „Aceste alegeri vor determina de fapt viitorul nostru – fie cel european, fie cel izolat rusesc”, a spus Zurabișvili.
La rândul său, premierul Georgiei Irakli Kobakhidze, adresându-se celor adunați la paradă, a spus că țara, mai ales în ultimii patru ani, a trecut prin încercări de a-i fi subminată independența și suveranitatea. „Unitatea poporului și a autorităților lor alese a fost cea care ne-a permis să evităm multe amenințări și trădări, inclusiv trădarea președintelui Georgiei, în ciuda acestui fapt, am reușit să menținem pacea în ultimii doi ani”, a spus Kobakhidze .
După paradă, Kobakhidze le-a spus reporterilor că poziția lui Salome Zurabișvili la paradă „a fost nepotrivită de Ziua Independenței Georgiei”. „Se poate doar regreta că președintele folosește Ziua Independenței pentru declarații politice. Astăzi avem o sărbătoare națională și trebuie să vorbim nu despre politică în sensul ei restrâns, ci despre obiectivele noastre naționale comune”, a explicat Kobakhidze.
Conflictul între președinție și guvernul georgian s-a acutizat după ce, pe 14 mai, Parlamentul Georgiei, pe fundalul protestelor de masă din țară, a adoptat proiectul de lege „Cu privire la transparența influenței străine”. De la introducerea sa în parlament de către partidul de guvernământ Visul Georgian în aprilie, acest document a stârnit o reacție extrem de negativă din partea forțelor de opoziție, care consideră că are ca scop „stigmatizarea” organizațiilor neguvernamentale și mass-media independente care nu sunt controlate de autorități.
Uniunea Europeană și Statele Unite au cerut autorităților georgiene să retragă această lege și au avertizat că adoptarea acesteia va închide calea Georgiei către UE. Statele Unite au anunțat restricții la acordarea vizelor pentru susținătorii noii legi și o revizuire cuprinzătoare a cooperării cu Georgia. Președintele Zurabișvili a respins această lege pe 18 mai. Ca urmare a acțiunii Comisiei pentru Afaceri Juridice, parlamentul, dominat de partidul de guvernământ Visul Georgian, care a continuat cu adoptarea legii în timp ce a luat măsuri dure împotriva protestatarilor, trebuie să ia în considerare anularea veto-ului lui Zurabișvili în sesiunea plenară din 28 mai.