Autoritățile din România și din Moldova au cooperat în vederea anihilării unei întregi rețele de trafic de persoane care a transportat pe parcurs de mai mult timp, peste 100 de oameni în Spațiul Schengen, unde se circulă fără pașaport. „Începând din anul 2019 și până acum, o grupare de crimă organizată a transportat ilegal în Spațiul Schengen peste 100 de imigranți, cărora le cerea pentru transport până la 5000 euro” a anunțat, recent, Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Probleme de Justiție Penală), citat de BALKAN INSIGHT.
În urma unei operațiuni facilitate de Eurojust, poliția din România și din Moldova a anihilat mai multe grupări de crimă organizată care transportau ilegal un mare număr de persoane în Europa Occidentală. Aproximativ 20 de membri ai rețelei erau cetățeni din România și din Republica Moldova. În urma acestei operațiuni comune, autoritățile din cele două țări au percheziționat, pe data de 27 mai, 11 imobile din România, iar alte opt percheziții au avut loc în Republica Moldova, pe data de 16 mai.
Autoritățile au arestat patru șoferi și un șef al bandei de traficanți. Dintre cei cinci membri ai bandei care opera în Moldova, doi au făcut mărturisiri complete în legătură cu traficul. Traficanții adunau oameni din Asia și din Africa, pe care îi aducea în Europa contra unei sume cuprinse între 3000 și 5000 de euro, transportându-i în locuri special amenajate în vehicule. Cu acest scop erau folosite mai multe rute pentru a-i transporta pe imigranți prin Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Macedonia de Nord, România, Serbia și Turcia. Pentru a-și facilita operațiunea, gruparea de traficanți își alegea victimele numai din țări care nu aveau nevoie de viză la intrarea în Europa.
Eurojust este instituția europeană care a facilitat cooperarea între autoritățile române și moldovene prin acordarea ajutorului în formarea unei echipe internaționale pentru ca autoritățile din ambele țări să poată coopera mei eficient în cursul investigațiilor.
În luna aprilie, o altă operațiune comună internațională, inițiată de Poliția Română și sprijinită de Europol cu implicarea poliției austriece și a carabinierilor italieni, a dus la anihilarea unor bande de crimă organizată formate din români și pakistanezi. Rețeaua de traficanți îi aducea pe imigranți în România, cărora le obținea în mod fraudulos permise de muncă, după care ei erau transportați mai departe, spre alte țări europene occidentale. Operațiunea a vizat 29 de locații din Austria, Italia și România, iar în România au fost operate 12 arestări.
În luna martie, a mai fost dezmembrată și o altă bandă de crimă organizată, în îurma unei operațiuni comune a autorităților din România, Bulgaria și Germania. Această grupare criminală transporta ilegal imigranți pe Dunăre. Poliția a percheziționat 33 de locații din România, a operat 42 de arestări și a rechiziționat active, bani și arme.
România este una dintre destinațiile principale folosite de traficanți în transportul ilegal de persoane spre Europa. Mulți dintre ei pleacă mai departe, spre țările occidentale. România caută să-și întărească controlul frontierelor, având în vedere că țara urmărește să intre în Spațiul Schengen, ea confruntându-se de opoziția dură a Austriei în această problemă.