Ministrul Apărării al Indoneziei a lansat un plan de pace pentru Ucraina, în acest fel, a declanșat critici dure din partea oficialilor de securitate occidentali, dar a primit laude din partea Chinei și a evidențiat diviziunile globale profunde cu privire la invazia Rusiei asupra vecinului său. Într-un discurs susținut sâmbătă la “Dialogul Shangri” – o conferință anuală de apărare din Singapore, Prabowo Subianto a propus o încetare a focului între Rusia și Ucraina, care urmează să fie urmată de crearea unei zone demilitarizate între linia frontului actual, o misiune ONU și referendumuri în „teritorii în litigiu”.
Prezentare lui Prabowo, un fost comandant al forțelor speciale, care este cel mai important candidat pentru alegerile prezidențiale din Indonezia de anul viitor, vine în timp ce SUA și Europa se luptă să convingă multe țări în curs de dezvoltare să critice asaltul Rusiei asupra Ucrainei.
Oleksii Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei, a luat în râs propunerea. „Voi încerca să fiu politicos”, a spus el la un alt panel al conferinței. „Sună ca un plan rusesc.” El a adăugat că „nu avem nevoie de acești mediatori care să sugereze un plan atât de ciudat” înainte ca Rusia să fie alungată din Ucraina.
Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, vorbind direct după șeful apărării indonezian, a spus că trebuie să existe „pace justă”, nu „o pace de capitulare”.
„Noi, în Asia, avem partea noastră de conflict și război, poate mai dezastruos, mai sângeros decât ceea ce s-a experimentat în Ucraina”, a spus Prabowo. „să întreabăm Vietnamul, Cambodgia, întreabă-i pe indonezieni de câte ori am fost invadați.”
Foto: Twitter / Screengrab
Țările africane și din America Latină s-au opus din ce în ce mai mult încadrării conflictului ca un război global, nu european.
Lucrurile sunt foarte departe de a ajunge la un consens, ceea ce înseamnă că, noi, europenii, trebuie să analizăm foarte bine orice declarație, care are la bază o intenție de a testa reacțiile celor implicați. de aeea avem nevoie, mai mult ca oricând de lideri cu viziune. Poziția olandeză contrastează cu politica belgiană, conform căreia F-16 donate nu pot fi folosite de Kiev pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei.
Declarațiile de la acest forum ale ministrului apărării din Olanda nu a făcut decât să tulbure și mai mult apele, asta ca o părere personală. puteți vedea mai jos ceea ce a declarat.
Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a asigurat Kievul că cele 24 de avioane de luptă F-16 pe care Olanda intenţionează să le doneze Ucrainei pot fi folosite pentru a lovi ţinte în interiorul Rusiei.
Într-un interviu acordat în Singapore, Ollongren a spus că Țările de Jos nu vor impune o limitare, așa cum a fost cazul Belgiei, unde prim-ministrul Alexander De Croo a avertizat Kievul să nu zboare cu F-16 pe care le primește de la armata belgiană în spațiul aerian rusesc.
„Nu există” o restricție în stil belgian, a spus Ollongren. „Aplicăm același principiu pe care l-am aplicat pentru orice altă livrare de capabilități, și anume, odată ce îl predăm Ucrainei, este dreptul lor să îl folosească”, a spus ea.
„Le cerem doar să respecte dreptul internațional și dreptul la autoapărare, așa cum este menționat în Carta ONU, ceea ce înseamnă că o folosesc pentru a viza obiectivele militare pe care trebuie să le supravegheze pentru autoapărare”, a spus Ollongren.
Ollongren și secretarul american al Apărării Lloyd Austin s-au numărat printre înalți oficiali care s-au întâlnit cu președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky, care a participat și el la conferința de la Singapore duminică.
Țările de Jos s-au angajat, de asemenea, să își continue prezența navală în Marea Chinei de Sud, unde țările din Asia de Sud-Est sunt din ce în ce mai incomodate de comportamentul Chinei în apele internaționale.
O fregată olandeză a traversat fără probleme strâmtoarea Taiwan în timp ce Ollongren se afla în Singapore. Cu toate acestea, ea a spus că un elicopter chinez a încercat recent să se apropie de un aparat de zbor olandez în timpul unui exercițiu comun cu SUA peste Marea Chinei de Sud.
„A fost remarcabil”, a spus ea. „Am fost în apele internaționale, iar elicopterul nostru era în aer, dar și în partea internațională.” Ollongren își va da demisia din funcția de ministru olandez al apărării după ce noul guvern de extremă dreapta al țării va fi instalat. Ea și-a exprimat speranța că viitorul guvern va continua să sprijine NATO și Ucraina.
„Cred că este vital să continuăm să jucăm acest rol. Am văzut în programul noului guvern că sprijinul pentru Ucraina va continua, și chiar, că noul guvern apreciază și Uniunea Europeană, NATO etc.”, a spus ea.
Sursă Foto: Wikipedia
Să auzim de bine!