În perioada 15-16 iunie, în Elveția, va avea loc o conferință internațională privind căutarea formulei de pace pentru războiul din Ucraina, însă Moscova nu s-a regăsit printre invitații la conferință. Conferința este organizată la inițiativa diplomației ucrainene cu concursul autorităților elvețiene și potrivit informațiilor anunțate de autoritățile de la Kiev, peste 100 de țări și 75 de șefi de stat și-au confirmat participarea la summitul de la Lucerna, Elveția.
Anul trecut, Ucraina a mai organizat patru întruniri internaționale în cadrul cărora s-au discutat diverse scenarii de reglementare. Discuțiile la aceste adunări s-au bazat preponderent pe formula de pace a lui Zelenski – o listă de 10 puncte, inclusiv o încetare imediată a focului, retragerea trupelor ruse din teritoriile ocupate și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei. Diplomația ucraineană organizează aceste summituri în speranța să obțină sprijin internațional maxim, inclusiv din partea țărilor din așa-numitul Sud Global, înainte de a se lansa în negocieri de pace cu Moscova.
Cu toate acestea, o parte din statele din afara coaliției occidentale nu au luat o poziție clară în conflictul ruso-ucrainean, iar unele țări importante pentru procesul de pace, inclusiv China, au refuzat să participe la conferința elvețiană. După refuzul Beijingului, Zelenski a acuzat China că ajută Rusia să împiedice desfășurarea cu succes a conferinței elvețiene. „Rusia, folosind influența chineză în regiune, folosind și diplomați chinezi, face totul pentru a perturba summitul pentru pace”, a declarat liderul ucrainean.
Încercând să obțină o prezență cât mai mare la conferința de la Lucerna, organizatorii ei au convenit asupra restrângerii obiectivelor summitului pentru a asigura participarea a cât mai mulți lideri internaționali. Înțelegând că pentru a pune capăt războiului, este necesară participarea tuturor părților implicate în conflict, în Elveția se va încerca să se creeze o atmosferă de încredere pentru a începe o discuție cu Moscova în viitor, cel puțin pe o serie de probleme. Aceasta reiese dintr-un document elaborat de organizatori și care a fost comentat de Bloomberg.
Cu acest scop organizatorii conferinței din Elveția au formulat trei subiecte în discuția cărora ar putea fi implicată pe viitor și Rusia. Aceste subiecte prezintă:
– asigurarea siguranței instalațiilor de energie nucleară, declararea oricărei amenințări cu utilizarea armelor nucleare „inacceptabilă”, instalațiile nucleare, inclusiv CNE Zaporije, trebuie să funcționeze sub control ucrainean și în conformitate cu principiile stabilite de Agenția Internațională pentru Energie Atomică.
– problema securității alimentare nu trebuie folosită ca armă, ci ar trebui garantată prin navigația liberă în Marea Neagră și Azov. Ucraina trebuie să aibă acces la terți pentru furnizarea produselor sale agricole;
– condiția ca toți prizonierii trebuie eliberați, inclusiv toți copiii și civilii ucraineni „deportați și strămutați ilegal”, care trebuie returnați în Ucraina.
Zelenski le-a cerut public de mai multe ori lui Biden și Xi Jinping să vină în Elveția, iar biroul președintelui ucrainean a distribuit, la sfârșitul lunii mai, un memoriu în care a cerut oficialilor statului și membrilor Radei Supreme să exercite presiuni prin toate modurile posibile în conversații cu parteneri străini și mass-media pentru a-i determina pe liderii SUA și Chinei să participe la conferință. Cu toate acestea, Statele Unite ale Americii la Lucerna vor fi reprezentate de vicepreședintele Kamala Harris și de consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan. Dintre partenerii BRICS ai Rusiei, doar India și-a confirmat participarea, dar rămâne neclar la ce nivel.
În același timp, China încearcă să stabilească un dialog pașnic paralel prin propriile canale. Ministrul de externe chinez, Wang Yi, a declarat marți că 26 de țări au convenit deja să se alăture, sau caută să se alăture la ceea ce el a numit „înțelegere reciprocă” la care s-a ajuns între China și Brazilia. Cele două țări au emis o declarație pe 24 mai în care exprimă „vederi comune” cu privire la modul de soluționare a conflictului și propun o conferință alternativă „care să fie recunoscută atât de Rusia, cât și de Ucraina, cu participarea egală a tuturor părților, precum și o discuție onesta asupra tuturor planurilor de pace.”
Potrivit lui Wang Yi, un total de 45 de țări au răspuns pozitiv ideii, iar Rusia și Ucraina separat „au confirmat cea mai mare parte a conținutului” principiilor unei reglementări politice prezentate în declarația chino-braziliană. Cu toate acestea, în declarație nu se spune nimic despre retragerea trupelor ruse și eliberarea teritoriilor ucrainene, iar Kievul refuză să negocieze fără a ține cont de aceste cereri. De asemenea, Vladimir Zelenski a spus în repetate rânduri că nu se poate avea încredere în nicio promisiune de la Vladimir Putin, iar acesta, după ce și-a asigurat al cincilea mandat prezidențial, a declarat recent că Moscova nu îl consideră pe Zelenski un lider legitim.
Sursa Foto: 习近平 Xi Jinping/facebook