Jordan Bardella, liderul Partidului Adunarea Națională de extremă-dreapta, a declarat că va furniza muniție Ucrainei, dar nu va trimite trupe franceze în Ucraina, țară devastată de război, și nici nu va trimite rachete cu rază lungă de acțiune dacă va fi numit prim-ministru.
„Poziția mea nu s-a schimbat și aceasta este de a sprijini Ucraina prin furnizarea de echipamente de apărare, muniție, sprijin logistic operațional și armament defensiv pentru a permite Ucrainei să se protejeze pentru a menține frontul” a declarat miercuri J. Bardella reporterilor, la expoziția de armament Eurosatory ce are loc în aceste zile în suburbiile de la nord de Paris.
„Spre deosebire de președintele Emmanuel Macron, mă opun trimiterii trupelor și soldaților francezi în Ucraina”, a spus el, adăugând că bocancii de pe pământ sunt „o linie roșie”. Jordan Bardella a exclus trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune care ar putea lovi teritoriul Rusiei, potrivit Reuters.
Parisul și Kievul sunt aproape să finalizeze planurile de a trimite traineri occidentali, inclusiv francezi, în Ucraina. Planurile sunt, evident ,puse în pericol dacă Partidul Adunarea Națională va intra în guvernul francez în urma alegerilor anticipate convocate de Macron ca răspuns la înfrângerea masivă a partidului său la alegerile pentru Parlamentul European de la începutul acestei luni. Alegătorii francezi merg, din nou, la urne pe 30 iunie și 7 iulie pentru a stabili noul parlament național.
Dacă sondajele de opinie sunt corecte, Partidul Adunarea Națională ar obține un scor foarte bun și ar trimite mult mai mulți parlamentari în Adunarea Națională, decât la alegerile anterioare, în acest fel J. Bardella ar putea deveni prim-ministru dacă partidul său va obține o majoritate. Să nu uităm, că președintele Republicii Franceze, Macron, este șeful forțelor armate, dar premierul controlează bugetul.
În ultimele luni, Adunarea Națională și-a schimbat unele dintre pozițiile sale controversate cu privire la Rusia și NATO. Partidul a retras de pe site-ul său manifestul de apărare, de la alegerile prezidențiale din 2022, prin care cerea aprofundarea legăturilor diplomatice cu Moscova și părăsirea comandamentului integrat al alianței militare.
Președintele mișcării, J. Bardella a dorit să elimine orice temere că o victorie a partidului său ar slăbi Franța pe scena globală. „Nu intenționez să slăbesc vocea și angajamentul Franței pe scena internațională și voi fi extrem de respectuos cu asta”, a spus el reporterilor, reiterând că partidul său nu mai dorește ca Franța să se retragă din comanda integrată a NATO atâta timp cât războiul din Ucraina continuă.
În timp ce Bardella a condamnat „încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei” de către Kremlin, el a adăugat că dorește „să evite orice risc de escaladare cu Rusia, deoarece Rusia este o putere nucleară, iar eu mă angajez să restabilesc pacea și stabilitatea politică în această regiune…”
Ca europarlamentar recent reales – acesta a vizitat conducerea ministerului forțelor armate franceze, Airbus, KNDS France și Arquus la Eurosatory – angajându-se, de asemenea, să mențină cheltuielile de apărare ridicate. Vara trecută, legislativul francez a votat legea de planificare militară fără caracter obligatoriu a țării, pe șapte ani, care prevede cheltuirea totală a 413 miliarde de euro pentru apărare până în 2030.
Bardella a declarat că: “Vreau ca Franța să poată continua reînarmarea. Ambiția mea este să asigur suveranitatea și autonomia strategică a Franței și voi continua eforturile financiare prevăzute în legea de planificare militară”.
Declarații foarte interesante în contextul acestor alegeri, unde Partidul Adunarea Națională, a câștigat la o diferență zdrobitoarea alegerile pentru Parlamentul European. Este interesant de analizat de ce, după o astfel de victorie, câștigătorul își “îndulcește” tonul la adresa UE, după ce a criticat blocul pentru susținerea prea marea acordată Ucrainei.
Să auzim de bine!