NATO a anunțat primele investiții din fondul său de inovare de un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari), lansat pentru a sprijini dezvoltarea tehnologică în apărare, anunță Reuters. Fondul, înființat în vara anului 2022 după invazia Rusiei în Ucraina, este susținut de 24 din cele 32 de state membre NATO, inclusiv nou venitele Finlanda și Suedia. “Ca membru al NATO, Suedia va contribui la puterea Alianței nu doar prin poziția noastră geo-strategică și capacitățile militare, ci și prin intermediul unei industrii vibrante de securitate și apărare care promovează inovația și dezvoltarea tehnologiei de vârf. Acest lucru este facilitat și prin participarea la Fondul de Inovare al NATO,” a declarat Pål Jonson, Ministru al Apărării suedeze.
Cele 24 de țări susținătoare ale fondului sunt Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Turcia, Regatul Unit al Marii Britanii. Fondul de Inovare NATO (NIF) a confirmat finanțarea a patru companii europene de tehnologie: Fractile, ARX Robotics, iCOMAT și Space Forge. Fiecare dintre acestea dezvoltă soluții avansate pentru provocările de apărare și securitate.
Fractile, cu sediul în Londra, produce cipuri de calculator care accelerează modelele de limbaj de mari dimensiuni (LLM) utilizate în inteligența artificială, cum ar fi ChatGPT. În termeni simpli, un model de limbaj mare (LLM) este un program de calculator care a fost alimentat cu suficiente exemple pentru a putea recunoaște și interpreta limbajul uman sau alte tipuri de date complexe. Aceste cipuri sunt esențiale pentru îmbunătățirea performanței aplicațiilor AI, care devin din ce în ce mai importante în domeniul militar și al securității cibernetice.
ARX Robotics, din Germania proiectează roboți fără pilot pentru diverse funcții, de la manipularea obiectelor grele la supraveghere. Roboții autonomi reduc riscurile pentru soldați și cresc eficiența operațională, jucând un rol crucial în războiul modern.
iCOMAT, o companie britanică, produce materiale ușoare pentru vehicule. Compozitele lor avansate reduc semnificativ greutatea fără a compromite rezistența, permițând dezvoltarea de vehicule militare mai eficiente și mai agile.
Space Forge, din Țara Galilor, utilizează condițiile unice din spațiu, cum ar fi microgravitația și vidul, pentru a fabrica semiconductori în orbită. Aceasta inovație promite producerea de componente de calitate superioară, esențiale pentru tehnologiile avansate în apărare și alte sectoare critice.
Andrea Traversone, managerul administrativ al NIF, a declarat că „Asigurarea accesului la tehnologii strategice este crucială pentru asigurarea unui viitor sigur și prosper pentru cei un miliard de cetățeni ai alianței.” În plus, NIF a stabilit parteneriate cu firme de capital de risc, cum ar fi Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital și Vsquared Ventures, pentru a sprijini investițiile viitoare în tehnologiile de vârf din Europa.
Investițiile NATO în aceste companii reflectă o abordare proactivă pentru integrarea tehnologiei avansate în strategiile de apărare. În contextul tensiunilor geopolitice și al conflictului din Ucraina, această focalizare pe inovare este esențială pentru menținerea unui avantaj tehnologic. Prin sprijinirea acestor firme, NATO nu doar că își îmbunătățește capacitățile de apărare, ci și contribuie la dezvoltarea tehnologiilor care vor modela viitorul securității globale.
Sursa foto: Naval Information Warfare Center Pacific (adapted by MWI)