Conform declarațiilor armatei israeliene de marți, 16 iunie 2024, comandanții săi au aprobat „planuri operaționale pentru o ofensivă în Liban”, pe măsură ce cresc temerile că Israelul și Hezbollah ar putea trece la un conflict deplin.
Gruparea Hezbollah și forțele israeliene sunt într-un schimb de focuri aproape zilnic de la începutul războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, dar situația a escaladat săptămâna trecută, când Hezbollah, susținut de Iran a lansat zeci de rachete în Israel într-un atac aerian, printre cei uciși în acest atac se află unul din comandații armatei israeliene.
În ciuda intensificării schimburilor de focuri, care au strămutat zeci de mii de oameni și au cauzat victime atât în Liban cât și Israel, cele două părți nu sunt, încă, într-un război total, SUA făcând eforturi diplomatice intense pentru a detensiona situația din zonă.
Cu toate acestea, oficialii israelieni au spus în repetate rânduri că sunt pregătiți să ia măsuri militare în absența unei rezoluții diplomatice. Armata israeliană a declarat marți, că pe lângă aprobarea planurilor pentru o ofensivă, comandanții au luat decizii privind „creșterea pregătirii trupelor pe teren”.
Anunțul a venit la câteva ore după ce Hezbollah, unul dintre cei mai puternici actori non-statali din lume, foarte bine înarmați, a publicat un videoclip cu ceea ce spun ei că sunt imagini adunate de dronele de supraveghere din anumite părți ale Israelului, inclusiv portul din orașul nordic Haifa. Pe lângă imaginile cu portul, care se află la aproximativ 30 km de granița Libanului, filmările nedatate au inclus ceea ce Hezbollah declară că sunt imagini ale altei infrastructuri militare.
Videoclipul a primit un răspuns foarte dur din partea Israelului, ministrul de externe Israel Katz avertizând că guvernul său este „foarte aproape de momentul deciziei de a schimba regulile împotriva Hezbollahului și Libanului”.„Într-un război total, Hezbollah va fi distrus, iar Libanul va fi grav lovit”, a scris acesta pe platforma de socializare X. „Statul Israel va plăti un preț pe front și pe frontul intern, dar cu o națiune puternică și unită și cu întreaga putere a Forțelor de Apărare ale Israelului, vom restabili securitatea locuitorilor din nord”.
Israelul și Hezbollah s-au mai luptat direct într-un război de 34 de zile în anul 2006. Pentru a preveni ca tensiunile să se transforme din nou într-un conflict deschis se fac eforturi diplomatice uriașe de către SUA, trimisul american Amos Hochstein a sosit în regiune săptămâna aceasta și a început deja pregătirea pentru întâlniri în Israel și Liban.
Amos Hochstein, Beirut, © Bilal Hussein/AP
Într-o declarație dată marți la Beirut, Hochstein a declarat reporterilor că cele două părți au ajuns „la un moment grav și un moment critic.”„Este în interesul tuturor să o rezolvăm rapid și diplomatic. Acest lucru este atât realizabil, cât și urgent”, a mai declarat acesta.
Vizita lui Amos Hochstein este cea mai recentă dintr-un șir de “vizite” pe care le-a făcut în regiune în ultimele luni în efortul de a găsi o soluție diplomatică pentru ca tensiunile să nu escaladeze. Dar, în acest moment, discuțiile sunt blocate pentru că cerințele celor două părți par foarte greu de acceptat.
Israelul cere Hezbollah-ului să-și retragă forțele din vecinătatea graniței cu Libanul, dar Hezbollah insistă că nu va accepta un acord până când nu va exista încetarea focului în Gaza.
Cât va mai dura acest conflict nimeni nu poate să spună sau cel puțin să estimeze, dar ceea ce este îngrijorător este faptul că, încă un conflict deschis, adică un război, va destabiliza și mai mult zona cu influențe negative severe și pentru Europa. Nu vorbim aici doar de conflicte diplomatice, ci vom vorbi de o noua criză a migranților și o nouă criză economică în Orient.
Să auzim de bine!