Rusia va înceta „imediat” focul în Ucraina și se va așeza la masa negocierilor de îndată ce Kievul va renunța la toate teritoriile pierdute în timpul războiului și se va angaja să nu adere la NATO, a declarat președintele rus Vladimir Putin la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), despre aceasta a relatat The Moscow Times
Șeful de la Kremlin a amintit că acestea au fost ultimele sale condiții, anunțate în urmă cu câteva săptămâni. „La mijlocul lunii iunie, am prezentat o altă opțiune de reglementare, care – dacă partea ucraineană și, cel mai important, sponsorii săi occidentali, ar fi gata să o accepte – ne-ar permite literalmente imediat să oprim ostilitățile, să salvăm vieți umane și să începem negocierile. ”, a spus Putin.
El a mai afirmat că Rusia „a susținut întotdeauna” și continuă să susțină „o soluție pașnică, politică și diplomatică” a crizei din Ucraina și a dat din nou vina pe „Statele Unite și sateliții săi” pentru decizia de a intra în război. Potrivit lui Putin, dacă nu ar fi fost „politica absolut inacceptabilă” a Occidentului, acest lucru nu s-ar fi întâmplat.
De asemenea, el și-a exprimat recunoștința liderilor SCO pentru propunerile lor de soluționare a conflictului și a asigurat că este gata să „țină cont” de aceste inițiative.
Pe 14 iunie, Putin a cerut Ucrainei să-și retragă trupele din toate regiunile ocupate de ruși din cadrul granițelor lor administrative, să recunoască pierderea suveranității asupra acestor teritorii, inclusiv Crimeea, să renunțe la calitatea de membru NATO și să asigure statutul țării fără arme nucleare. La rândul său, Occidentul trebuie să ridice toate sancțiunile operate la adresa Rusiei, a subliniat liderul rus.
El a numit aceste condiții o „propunere de pace” care va face posibilă „încheierea cu adevărat a războiului” și, treptat, „pas cu pas” să înceapă restabilirea „relațiilor de bună vecinătate” cu Ucraina. Putin a plasat responsabilitatea pentru consecințele respingerii planului său asupra Kievului și a țărilor occidentale, amenințându-le cu „vărsare de sânge continuă”.
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a considerat propunerea lui Putin ca un ultimatum inacceptabil. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că un astfel de plan este absurd, deoarece implică o ocupare și mai mare a Ucrainei. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că propunerea lui Putin este contrară Cartei ONU, „moralității” și „bunului simț” și, prin urmare, nu poate fi acceptată de nicio țară ca bază rezonabilă pentru pace.
La câteva zile după aceasta, pe 20 iunie, Putin a anunțat o revizuire a doctrinei nucleare a Rusiei și și-a declarat disponibilitatea de a „merge până la capăt” în Ucraina. În același timp, el a cerut „tuturor entităților interesate” să termine războiul, să se gândească din nou și să revină la propunerile care „sunt pe masă”. Rusia, potrivit lui Putin, este pregătită „chiar și mâine” să înceapă negocierile de pace, dar numai pe baza cererilor și acordurilor sale la Istanbul și Minsk.
Președintele și-a exprimat speranța că mai devreme sau mai târziu va fi ascultat, iar „nihilismul” în ceea ce privește propunerile sale nu va dura pentru totdeauna, dar a avertizat că condițiile Rusiei se vor schimba „în funcție de situația de pe front”. La rândul său, Kremlinul s-a grăbit să numească propunerea lui Putin „cu termen temporal fără limită”.
Ucraina insistă să se întoarcă la granițele din 1991 și să se retragă trupele ruse dincolo de granițele sale. Kievul pregătește în prezent un plan pentru a pune capăt războiului, pe care intenționează să îl prezinte Moscovei la cel de-al doilea summit de pace. Totodată, biroul președintelui ucrainean a subliniat că nu va exista niciun compromis cu privire la independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
Sursa foto:© Valery Sharifulin/TASS