Exercițiile „Eagle Partner” vor avea loc în Armenia în perioada 15-24 iulie, implicând personal militar armean și american, conform comunicatului de presă al Ministerului Apărării al Republicii. „Exercițiile vizează operațiuni de stabilizare a relațiilor între părțile aflate în conflict în timpul îndeplinirii sarcinilor de menținere a păcii”, se arată în comunicat.
Scopul manevrelor este de a crește nivelul de înțelegere reciprocă între unitățile implicate în misiuni internaționale de menținere a păcii, de a face schimb de bune practici în management și comunicare tactică, precum și de a îmbunătăți gradul de pregătire pentru luptă al contingentului armean de menținere a păcii, explică același comunicat.
Primul exercițiu „Eagle Partner” a avut loc în Armenia în 2023, la care au participat 85 de soldați americani și 175 armeni.
Armenia și-a intensificat cooperarea cu Occidentul după conflictul militar cu Azerbaidjan, care a dus la pierderea Nagorno-Karabah, o enclavă muntoasă cu o populație predominant armeană. Erevan a contactat Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) și a cerut „asistența necesară, inclusiv asistență militară”. Cu toate acestea, CSTO, în care Rusia joacă un rol cheie, s-a limitat la o declarație de „îngrijorare” cu privire la deteriorarea situației și a oferit „condoleanțe” Armeniei.
Ulterior, premierul armean Pașinian a amenințat cu retragerea republicii din CSTO, afirmând că aceasta a intrat într-o „uniune cu bule” care nu a oferit nicio protecție reală. El a menționat că două dintre țările membre ale organizației au ajutat Azerbaidjanul să se pregătească pentru operațiunile militare din Nagorno-Karabah în 2020.
La sfârșitul lunii iunie, Armenia a fost invitată la summitul NATO în calitate de partener al alianței. În plus, Statele Unite au propus Armeniei extinderea cooperării în domeniul militar. „Primele noastre exerciții comune au avut loc anul trecut. Ne așteptăm la mai mult”, a menționat Departamentul de Stat. Washingtonul așteaptă, de asemenea, să înceapă colaborările cu Erevan în domeniul combaterii amenințărilor cibernetice și al asigurării securității la frontieră, alimentară și energetică.
Pașinian, la rândul său, a declarat că Armenia este „interesată în continuarea dezvoltării dialogului politic cu NATO și extinderea parteneriatului” atât cu întreaga alianță, cât și cu țările membre individuale. De asemenea, și-a exprimat speranța pentru aprobarea rapidă a unui nou format de cooperare cu NATO sub forma unui program personalizat, inclusiv unul care vizează reforma forțelor armate ale republicii. Pe 4 iulie, premierul a anunțat că Armenia este pregătită să ridice nivelul relațiilor cu Statele Unite la un parteneriat strategic.