Comisia Europeană a decis să boicoteze președinția de șase luni a Ungariei la Consiliul UE, ca reacție la vizitele controversate ale premierului ungar Viktor Orban la Moscova și Beijing, considerate un afront la unitatea politică a blocului european, relatează Euronews.
În replică, premierul Viktor Orban a adresat o scrisoare Președintelui Consiliului European, Charles Michel, propunând Uniunii Europene să restabilească legăturile diplomatice cu Rusia și să reia interacțiunea politică cu țările din Sudul Global, respect pe care Europa l-a pierdut „din cauza poziției sale față de războiul din Ucraina.”
Conform publicației Bild, Orban a sugerat și inițierea unui dialog cu China pentru o conferință de pace și a avertizat că intensitatea conflictului militar din Ucraina ar putea „escalada radical” în viitorul apropiat.
Scrisoarea lui Orban a fost trimisă după vizitele sale în Ucraina, Rusia și China, precum și după o întâlnire cu Donald Trump în Statele Unite. Liderii UE au condamnat deplasarea premierului ungar la Moscova, subliniind că acesta nu avea autoritatea de a negocia cu președintele rus Vladimir Putin în numele Uniunii Europene. Ca reacție la acțiunile lui Orban, țările UE au decis să boicoteze o reuniune a miniștrilor de externe pe care Ungaria intenționa să o organizeze la Budapesta la sfârșitul lunii august.
Premierul ungar a subliniat că actualul președinte american nu își va schimba „politica de război” față de conflictul ruso-ucrainean, însă Donald Trump, imediat după o posibilă victorie electorală, „va fi gata să acționeze ca mediator pentru o reglementare pașnică”. Trump are „planuri detaliate și amănunțite în acest sens.”
În urma călătoriilor sale, Orban a informat colegii europeni că Putin și liderul chinez Xi Jinping se așteaptă ca discuțiile de pace să fie reluate înainte de sfârșitul anului 2024. În acest context, premierul ungar a solicitat UE să inițieze un dialog pașnic fără a aștepta Statele Unite, întrucât nu există speranța unei inițiative din partea Washingtonului cel puțin până în noiembrie.
Putin a declarat anterior că este dispus să restabilească legăturile cu țările occidentale, pe care le-a numit oponenți ai Rusiei ce doresc să provoace discordie și să slăbească țara din interior. „Alegerea le aparține – ori intenționează să frâneze dezvoltarea Rusiei, să continue politica de agresiune și presiune care a fost neîncetată de ani de zile, sau să caute o cale spre cooperare și pace,” a subliniat președintele rus. De asemenea, Putin a accentuat că dialogul ar trebui să fie construit „nu dintr-o poziție de forță, fără aroganță, îngâmfare și exclusivitate.”
Sursa poza: Profimedia