Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat intenția de a activa un mecanism de asigurare la secetă pentru cele 6,7 milioane de hectare cu culturi de toamnă și primăvară din România. În prezent, se află în discuții avansate cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) și companiile de asigurări pentru finalizarea detaliilor.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) monitorizează permanent situația suprafețelor calamitate de secetă și a făcut primele estimări privind suprafața afectată până în prezent de lipsa apei. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că ia în calcul să achite fermierilor o sumă cuprinsă între 200 și 250 euro pe hectar.
Ministrul Agriculturii a făcut o informare cu privire la situația constatărilor privind suprafețele calamitate de secetă și ce număr de hectare a fost afectat de lipsa apei.
Florin Barbu a declarat, luni 15.07.2024, în cadrul unei emisiuni la TVR că:
”Pe culturile de toamnă deja avem Comitetele de situații de urgență, suprafețele nu sunt foarte mari, vorbim de aproape 100.000 de hectare calamitate pentru culturile de toamnă. Pentru culturile de primăvară în momentul de față sunt în strânsă legătură cu Direcțiile agricole, cu toate primăriile din țară pentru a face acele comitete privind situațiile de urgență, sunt zone afectate și vreau să vă spun că din estimările noastre și din deplasările pe teren, pentru că inspectorii Direcției Agricole și toți tot ceea ce înseamnă instituții teritoriale ale Ministerului Agriculturii deja noi avem o evaluare. Așa este sunt afectate (culturile) și cred că până în septembrie gradul de afectare va ajunge undeva la două milioane de hectare atât de porumb, cât și de floarea-soarelui. Aceasta este prima estimare a noastră. Bineînțeles, comitetele de situații de urgență trebuie să întocmească acele procese verbale de despăgubiri”
Ministrul a mai precizat că la nivelul Guvernului se caută soluții pentru ca toți fermierii care sunt afectați de secetă să fie despăgubiți: ”obligatoriu trebuie să fie plătite calamități către fermieri”.
Florin Barbu a făcut și o estimare privind sumele pe care le-ar putea primi un fermier ca despăgubire pentru afectarea de secetă. ”Cred că un cuantum la suprafața totală calamitată pe medie ar fi undeva între 200 și 250 euro pe hectar, ca să fim realiști să putem ajuta fermierii români. Este un efort financiar dar trebuie să ne protejăm fermierii. Trebuie să protejăm în primul rând capitalul românesc. Trebuie să protejăm fermierii pentru că foarte mulți fermieri sunt în zonele în care nu sunt sisteme de irigații și al treilea an consecutiv de secetă duce ca orice societate să meargă pe pierderi și bineînțeles, urmează pasul următor de insolvență și faliment. Eu nu-mi doresc ca ministru al agriculturii, cât este mandatul meu, să văd firme care intră în insolvență”, a mai arătat Florin Barbu în cadrul aceleași emisiunii de la TVR.
Acesta a subliniat că producția totală de grâu din acest an va depăși 7 milioane de tone, iar pierderile din cauza secetei nu vor fi foarte mari, însă nu același lucru se va întâmpla la porumb și floarea-soarelui, unde se vor înregistra pierderi semnificative din cauza secetei. șeful MADR a menționat că fondurile totale estimate pentru plata despăgubirilor pe secetă sunt situate între 500 și 600 de milioane de euro.
Cred că este importat să găsim soluția optimă pentru asigurarea apei necesare culturilor cât mai repede cu putință. Cei care suferă primii suntem noi, consumatorii.
Concurența bate la ușă, și aici mă gândesc la Ucraina.
Sursă foto: Forbes.ro
Să auzim de bine!