Home » Guvernul francez a demisionat, începe o perioadă de tranziție nedeterminată

Guvernul francez a demisionat, începe o perioadă de tranziție nedeterminată

Guvernarea Franței devine mult mai dificilă pentru Emmanuel Macron

by Laurentiu Rebega

Președintele francez a acceptat marți demisia prim-ministrului Gabriel Attal și a guvernului său, a declarat administrația de la Elysée într-un comunicat, în acest moment, oficial începe o perioadă de tranziție în care administrația de actuală joacă rolul de guvern interimar până la numirea unui nou executiv.

Administrația a comunicat, de asemenea că,  Macron a îndemnat „toate forțele republicane” să ajungă la o înțelegere pentru a pune capăt acestei perioade de tranziție „cât mai curând posibil”. Reamintim că această perioadă de tranziție( de formare a unui nou guvern)  nu a durat niciodată mai mult de nouă zile, dar acum Franța trăiește vremuri fără precedent, tulburarea mare vine după ce la alegeri formațiunile cu mesaj dur au câștigat 142 de locuri(27%)  în Parlamentul Național.

Alegerea cine va ocupa funcția de prim-ministru, dar și a întregului cabinet revine președintelui, care face în mare parte ce vrea atunci când partidul său deține majoritatea absolută în parlament sau, în caz contrar, alege liderul oricărui partid care controlează camera inferioară pentru a forma noul guvern. În acest moment tabloul politic fragmentat din Franța este foarte neclar și face aproape imposibilă o predicție cu cine ar putea guverna și cine va acționa ca opoziție.

Deși s-a format o nouă coaliția de stâng, și anume,  Noul Front Popular, care a câștigat alegerile anticipate de săptămâna trecută, este departe de a deține majoritatea absolută în Adunarea Națională. Numărul insuficient de mandate, pentru o majoritate solidă,  a făcut să apară fisuri în rândurile noii coaliții în ceea ce privește propunerea pentru noul prim-ministru.

Președintele Macron nu a precizat încă ce intenții de acțiune are pentru viitor, arătând doar că, în opinia sa, „nimeni” nu a câștigat alegerile și că ar fi nevoie de un „dialog sincer și loial” între partide „pentru a construi o majoritate solidă”.

În cadrul guvernului interimar, miniștrii vor continua să se ocupe de dosarele de zi cu zi atâta timp cât deciziile lor nu implică o decizie politică sau nu ridică probleme juridice majore, acesta este un mesaj intern nedat publicității, dar obținut de surse apropiate de Palatul Elysee.

Întrucât Jocurile Olimpice de la Paris 2024 vor începe în nouă zile, unii membri ai cabinetului actual, în special ministrul sportului și ministrul de interne, vor fi obligați să rămână implicați pentru ducerea la bun sfârșit al sarcinilor pentru această competiție.

Perioada de tranziție creează, de asemenea, incertitudine asupra celui mai sensibil dosar al guvernului, și anume, legea bugetului pentru anul viitor, care se discută de obicei în toamnă și ar trebui adoptată până la sfârșitul anului 2024. Franța este deja monitorizată de către Comisia Europeană pentru depășirea cheltuielilor în 2023. Bruxelles-ul a lansat oficial marți o așa-numită procedură de deficit excesiv împotriva Franței, ceea ce înseamnă că în lunile următoare guvernul va trebui să găsească o soluție de calmare a Comisia prin prezentarea unui plan pentru noi reduceri de cheltuieli. După cum observăm vin vremuri grele și pentru unul dintre motoarele economice ale Europei, ceea ce ar trebui să-i pună pe gânduri și pe cei ce conduc destinele României.

Dacă ne gândim că anul acesta, ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, a implementat o schemă de reduceri de peste 20 de miliarde de euro și avea în plan să facă alte reduceri, de cel puțin aceeași sumă, anul viitor, arată cât de important este acest minister. Schema de reduceri vizează, în mod special,  cheltuielile sociale atât de renumite în Franța pentru cuantumul lor foarte ridicat. Este ciudat că se insistă pe aceste tăieri de ajutoare sociale având în vedere greutățile cu care se confruntă cei care au venituri foarte mici sau chiar deloc, acest lucru poate duce la mișcări de stradă organizate împotriva guvernului.

O declarație ciudată a fost făcută de Le Maire într-o conferință de presă, acesta declarând: „Vom pregăti opțiuni pentru următorul guvern, dar va rămâne la latitudinea lor să decidă”. Ciudat, nu? Noi vă spunem ce să faceți, iar voi veți fi cei care se vor confrunta cu valul de critici sau chiar cu proteste.

Este clar că aceste alegeri s-au desfășurat sub semnul fricii de a nu pierde în fața extremei drepte. Se pare că centriștii și cei de stânga, nu au reușit în totalitate să convingă electoratul, dar acesta a preferat să mai dea un vot de încredere ca și ultimatum, actualei clase politice.

În rest lucrurile sunt tulburi și așteaptă să fie limpezite de un guvern nou care își va asuma reprezentarea tuturor cetățenilor.

Sursă foto: Profimedia Images

Să auzim de bine!

 

 

 

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!