Annalena Baerbock este total de acord pentru a oferi sprijin staționării rachetelor americane cu rază lungă pe teritoriul Germania, contracarând criticile din cadrul coaliției sale guvernamentale.
Sursă foto Annalena Baerbock: CNN
„Trebuie să ne protejăm pe noi înșine și pe partenerii noștri baltici împotriva acestui lucru, inclusiv printr-o descurajare sporită și arme suplimentare suplimentare”, a declarat A. Baerbock într-un interviu dat unui ziar al Funke Media Group.
La începutul lunii iulie, Germania și SUA au lansat o declarație comună în care indicau faptul că Washingtonul va începe „desfășurarea episodică a capabilităților de incendiu cu rază lungă de acțiune ale grupului său operativ multi-domeniu în Germania în 2026”.
În urma acestui anunț, Rolf Mützenich, liderul din parlament al Partidului Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz, a avertizat că „pericolul unei escalade militare neintenționate este considerabil”, menționând că rachetele care ar putea fi staționate în Germania au „timp de avertizare foarte scurt și deschid noi capabilități tehnologice”.
Statele Unite ale Americii au amintit printre capabilitățile care ar putea fi staționate în Germania, rachetele de croazieră Tomahawk, care au o rază de acțiune de până la 2.500 de kilometri, și armele hipersonice în curs de dezvoltare cu capacitatea de a zbura cu o viteză mult mai mare decât sunetul.
Baerbock, a mai declarat că: “Președintele rus Vladimir Putin a extins în mod continuu arsenalul cu care ne amenință libertatea în Europa”, adăugând că reticența față de orice descurajare suplimentară „ar fi nu numai iresponsabilă, ci și naivă față de un Kremlin rece ca gheața”.
Ministrul de Externe, A. Baerbock, împreună cu Verzii, se trezise deja în dezacord cu social-democrații într-o dezbatere privind trimiterea rachetelor de croazieră Taurus în Ucraina.
Potrivit Funke Media Group, liderul grupului parlamentar SPD, Rolf Mutzenich, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la staționarea de noi rachete americane in Germania.
Mützenich în timpul unei dezbateri în parlament a ținut să sublinieze că: „De asemenea, nu înțeleg de ce Germania ar trebui să preia singură astfel de sisteme. Împărțirea poverii înseamnă altceva”, acesta a mai adăugat: “Nu ar fi timpul să vorbim nu numai despre cum să ducem un război, ci și să ne gândim cum să înghețăm un război și să-i punem mai târziu capăt?”
De menționat că, chiar și fără noile sisteme, NATO are o capacitate de descurajare globală și graduală.
Acțiunile acestea arată că există o oarecare confuzie în ceea ce privește explicarea acțiunilor militare pe care NATO și le propune în anii ce vor urma. Acest lucru este vizibil în dezbaterile care au loc în țările membre ale NATO, care deja au cheltuit procentul pentru apărare comun al alianței, unde disputele sunt aprinse de suportul pe care îl arată un partid sau altul războiului din Ucraina.
De ce este important ca NATO să explice mai bine, tocmai, pentru a evita întârziere în luare unei decizii atunci când timpul o impune pentru a acționa sau reacționa în fața adversarului, indiferent cum se numește acesta.
Sursă foto: PROFIMEDIA
Să auzim de bine!