Donald Trump, candidatul republican la președinția americană, după o discuție telefonică cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski, a sugerat că Kievul și Moscova ar putea „să se întâlnească și să cadă de acord asupra unui tratat care va pune capăt violențelor și va deschide calea către prosperitate”. Trump a scris despre aceasta pe platforma sa de socializare, Truth Social. „Ca viitor președinte al Statelor Unite, voi aduce pacea în lume și voi pune capăt războiului care a luat atâtea vieți și a distrus nenumărate familii nevinovate”, a afirmat Trump.
Republicanul a descris conversația cu Zelenski ca fiind foarte plăcută, menționând că președintele Ucrainei l-a felicitat pentru „desfășurarea cu succes” a Convenției Naționale a Partidului Republican și pentru nominalizarea sa drept candidat la președinție. În timpul discuției, Zelenski a condamnat și „tentativa monstruoasă de asasinat” asupra lui Trump, a adăugat politicianul american.
La rândul său, fostul premier britanic Boris Johnson, care s-a întâlnit cu Donald Trump cu o zi înainte, a declarat că republicanul „are forța și curajul să salveze Ucraina și să pună capăt războiului în condiții favorabile acesteia și Occidentului”. El a subliniat că Trump are o mare „înțelegere a realității”. „O înfrângere pentru Ucraina ar fi o înfrângere uriașă pentru America. Nu este vorba doar despre estomparea libertății și a democrației, a acestor valori principale americane, și a înrobirii poporului ucrainean. Vorbim despre consecințele pe termen lung ale victoriei lui Putin. Despre efectul practic al acestei catastrofe pentru Europa, America și lume. Dacă Putin va câștiga în Ucraina, el, desigur, nu se va opri aici”, a explicat politicianul britanic, citat de Daily Mail.
Johnson a adăugat că, în timp ce Putin „destabilizează toată Europa de Est, partenerii săi chinezi vor fi bucuroși să preia Taiwanul, iar Hezbollah va fi bucuros să atace Israelul”. Toate acestea ar putea duce la un „conflict cu adevărat oribil” în care Statele Unite vor trebui să aleagă: să renunțe la toate pretențiile la conducerea globală sau „să plătească trilioane de dolari pentru a restabili ordinea și să trimită încă o dată tinerii americani să moară în străinătate pe pământ străin,” a spus fostul prim-ministru britanic. „Aceasta este o perspectivă teribilă, și totuși poate fi evitată cu un cost relativ mic, fără victime americane, dacă noi – Occidentul, condus de Statele Unite – am fi susținut cu hotărâre libertatea Ucrainei.” Johnson s-a declarat încrezut că Trump poate pune capăt acestui război „în condițiile potrivite pentru Ucraina și Occident.”
Deși Trump a prezentat puține propuneri politice tangibile cu privire la oprirea războiului, într-un interviu acordat anul trecut, el a precizat că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze unele teritorii pentru a ajunge la un acord de pace.
Totodată, Zelenski respinge orice negocieri cu Rusia privind încetarea conflictului atât timp cât trupele ruse rămân în Ucraina. Președintele ucrainean a propus un plan de pace, prezentat din nou la un “summit mondial” luna trecută, la care Rusia nu a fost invitată, care prevede retragerea trupelor ruse și restabilirea frontierelor post-sovietice ale Ucrainei din 1991. Este cunoscut că trupele ruse ocupă aproximativ 20% din teritoriul ucrainean. Totuși, Vladimir Zelenski a recunoscut recent că „faza fierbinte” a războiului ucrainean s-ar putea încheia înainte de sfârșitul acestui an, dacă aliații Kievului rămân puternici și continuă să susțină masiv Kievul.
Photo Source: CNN/Getty Image