Home » La Chișinău se discută un pretins plan de reglementare a conflictului Transnistrean

La Chișinău se discută un pretins plan de reglementare a conflictului Transnistrean

by Gabriela Taranu

În Republica Moldova, se dezbat detaliile unui pretins plan de reintegrare a regiunii transnistrene până în 2038,  după exemplul reunificării Germaniei. Această informație se conține într-un articol din publicația spaniolă El Pais.

Planul este realizat de o companie de consultanță și ar urma să fie prezentat guvernului de la Chișinău. Însă acest plan nu este asumat oficial în acest moment de guvernul moldovean și nu e clar dacă va exista o astfel de asumare.

Conform articolului din El Pais, invazia Ucrainei de către Rusia a creat condiții unice pe care Moldova intenționează să le folosească pentru a reintegra economic și politic Transnistria. Autoritățile moldovenești se așteaptă să recâștige controlul deplin asupra securității și ordinii publice în regiunea transnistreană până în 2038.

Planul prevede finalizarea procesului de reintegrare print-un  referendum și prin retragerea trupelor rusești din Moldova în condițiile când însăși Tiraspolul urmând să ceară această retragere.

Deja în anul curent, Moldova ar încerca să negocieze cu Transnistria în privința pregătirii de către Chișinău a judecătorilor, procurorilor și avocaților pentru regiune. În continuare Chișinăul trebuie se ofere locuitorilor Transnistriei compensații temporare pentru prețul gazului, care în prezent este furnizat gratuit de Moscova. Compania de consultanță recomandă Chișinăului să se pregătească să acorde asistență regiunii odată ce subvențiile rusești pentru gaz se vor încheia.

În doi ani, un recensământ va fi organizat sub auspiciile autorităților moldovenești, iar în 2027, Chișinăul și Tiraspolul ar putea organiza un referendum. În paralel, se vor elimina depozitele de muniții și trupele rusești vor fi retrase, fiind înlocuite de o misiune internațională.

Între 2028 și 2031, se vor discuta eliminarea rublei transnistrene și introducerea leului moldovenesc, unificarea financiară a instituțiilor, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, finanțarea instituțiilor regionale din bugetul național și reforma sistemului de pensii pentru a stabili o pensie minimă pe ambele maluri ale Nistrului.

Solicitat să comenteze articolul El Pais, Biroul pentru Reintegrare din Moldova a subliniat că prioritățile politicii de reintegrare sunt reflectate în Programul și Planul de Acțiuni al Guvernului, precum și în alte documente naționale.

Reamintim că recent, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a evidențiat că modelul urmat este cel al reunificării germane. „Pe teritoriul Republicii Democrate Germane a fost introdusă marca germană, s-a creat un spațiu vamal comun și au fost implementate mecanisme de integrare economică. Aceste măsuri au precedat mecanismul de reintegrare politică și avem aceeași idee și în cazul nostru”, a declarat viceprim-ministrul pentru reintegrare.

Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat pentru agenția moldovenească Newsmaker că nu cunoaște circumstanțele în care a fost publicat articolul spaniol și că „problema reglementării transnistrene și a reintegrării acestei regiuni este una complexă, care la anumite etape nu tolerează publicitatea. Publicarea acestui articol contrazice prioritățile noastre și le dăunează direct”, a concluzionat Flenchea.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat anterior că ar putea apărea o „oportunitate geopolitică” în următorii ani pentru a rezolva conflictul din regiunea transnistreană.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!