În capitala turcă, Ankara, joi după amiază a început un schimb de prizonieri între Rusia și Occident, în timpul căruia sunt eliberați mai mulți deținuți politici din Rusia. Postul turc de televiziune NTV a lansat o transmisie în direct de pe aeroportul din Ankara, anunțând că în schimb sunt implicate în total 26 de persoane. 10 persoane ca parte a schimbului sunt trimise în Rusia, 13 în Germania și trei în SUA.
În total, 7 avioane sunt implicate în schimb, relatează postul turc de televiziune TRT: un avion a sosit din Rusia, două din SUA, precum și câte unul din Polonia, Slovenia, Germania și Norvegia.
Potrivit The Insider, Rusia eliberează 16 persoane, inclusiv jurnalistul american Evan Gershkovich și fostul pușcaș marin american Paul Whelan. Ambii au fost condamnați în Rusia la 16 ani de închisoare sub acuzația de spionaj.
În urma schimbului, au fost eliberați cunoscuții liderii ai opoziției ruse Vladimir Kara-Murza și Ilya Yașin, precum și Ksenia Fadeeva, Andrei Pivovarov, Alsou Kurmașeva și alte 8 persoane.
În schimbul jurnaliștilor, activiștilor pentru drepturile omului și a opoziției politice, precum și al unui fost marin american, țarile occidentale au convenit să-l predea Moscovei pe ofițerul FSB Vadim Krasikov, condamnat pentru asasinarea fostului comandant cecen și georgian Zelimkhan Khangoșvili la Berlin.
În plus, Anna și Artem Dulțev, condamnați pentru spionaj în Slovenia, se vor întoarce în Rusia. Din Norvegia, Moscova îl va primi pe Mikhail Mikușin, din Polonia – Pavel Rubțov, din SUA – Roman Seleznev, Vladislav Klyușin, Vadim Konoșchenko.
Schimbul de prizonieri are loc prin medierea serviciilor secrete turce, care au supravegheat procesul încă de la început, a declarat o sursă pentru TRT. Negocieri complicate și secrete au avut loc luni de zile, reprezentanții SUA au vizitat diferite țări pentru a propune un schimb de persoane de care Moscova ar fi interesată, relatează CNN, citând un înalt oficial din administrația prezidențială a SUA.
În final, schimbul de prizonieri are loc prin medierea serviciilor secrete turce, care au supravegheat procesul încă de la început și după cum a relatat CBS TV „acesta este cel mai complex schimb din istoria americano-rusă și chiar din istoria sovietică”, citând oficiali americani. Mai ales pentru că acesta nu este un schimb tradițional de spioni, care a fost practicat în mod repetat în vremea sovietică. Potrivit CBS, numeroase departamente americane sunt implicate în negocieri cu Rusia, inclusiv Casa Albă, Departamentul de Stat și CIA.
A devenit cunoscut că politicianul de opoziție Alexei Navalnîi urma să fie eliberat în cadrul schimbului de prizonieri care a avut loc la 1 august. Despre aceasta a comunicat cel mai apropiat aliat al lui Navalnîi și fostul șef de cabinet, Leonid Volkov. Acest schimb era planificat să aibă loc încă în februarie, dar din cauza morții lui Navalnîi, schimbul a fost amânat, a menționat Volkov.
Sursa Imagine :Serdar Ozsoy/Getty Images