Administrația de la Kiev vrea să cheltuiască 500 de miliarde de grivne pentru război și trebuie să crească împrumuturile și impozitele pentru a face asta. Acțiunile guvernului Ucrainei întâmpină o reacție dură de respingere din partea întreprinderilor străine, dar și autohtone din cauza propunerii sale de a majora taxele pentru a plăti efortul de război. Cu toate acestea, mediul de afaceri a criticat dur proiectul de lege fiscală prezentat parlamentului ucrainean pentru dezbatere la începutul lunii iulie.
Camera de Comerț ucraineană a transmis un comunicat în care spunea: „Căutarea de venituri suplimentare prin introducerea de noi taxe va împovăra foarte mult mediul de afaceri”. „Pe fondul agresiunii ruse și al distrugerii infrastructurii și al reducerii piețelor și al diminuării numărului de angajați, o presiune fiscală suplimentară asupra afacerilor ucrainene face ca stabilitatea economică să fie imposibilă”.
Presiunea de a nu crește taxele a venit și din afara granițelor Ucrainei.
Pe de altă parte, reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei Penny Pritzker, a declarat la Kiev, la începutul săptămânii: “Statele Unite încurajează guvernul ucrainean să crească veniturile în primul rând prin reformarea vămilor și combaterea piețelor gri”. „Există, de asemenea, o sursă uriașă de profit pe piețele gri ale țigărilor, alcoolului sau electronicelor care pot fi vândute pe o piață mare. Și de aceea am încurajat guvernul ucrainean să se concentreze asupra acestui lucru”.
Camera de Comerț Americană a îndemnat guvernul ucrainean să nu preseze pentru taxe suplimentare întreprinderile care respectă legea și, în schimb, să lucreze pentru a diminua economia subterană mare și netaxată a Ucrainei. Iată declarația:„AmCham Ucraina crede cu fermitate că sursa veniturilor fiscale suplimentare este combaterea evaziunii fiscale și asigurarea de reguli egale pentru toți, nu creșterea taxelor pentru contribuabilii legitimi care suportă deja cea mai mare povară”.
Guvernul ucrainean s-a întâlnit în această săptămână cu mediul de afaceri, dar cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord, urmând să continue discuțiile pe această temă săptămâna viitoare. „Am convenit că acesta este începutul unui dialog”, a scris prim-ministrul Denys Shmyhal după întâlnire.
Danylo Hetmantsev, președintele comisiei fiscale din parlamentul Ucrainei, a spus că o creștere a impozitelor este „dureroasă, dar necesară”, ceea ce înseamnă că, indiferent de opoziție, cele două instituții, guvernul și parlamentul sunt hotărâte să facă acest pas. Proiectul de lege fiscală ar crește taxa de război plătită de rezidenții ucraineni, precum și majorarea taxelor și accizelor la bunuri precum combustibil și tutun.
Guvernul ucrainean spune că trebuie să crească veniturile cu 500 de miliarde de grivne, trei sferturi din acest venit se va datora unor noi împrumuturi, iar restul provin din taxe mai mari. Odată strâns acest buget, 60% din bani va merge către plata salariilor militare, iar restul de 40% vor fi cheltuiți pe armament.
Ucraina a alocat aproximativ 37% din PIB, aproape 40 de miliarde de dolari, pentru apărare, aproape în întregime acoperită de impozite în acest an.
Ultimul an a fost foarte tensionat pentru finanțele publice, deoarece Kievul a fost forțat să-și folosească fondurile proprii pentru a cumpăra arme din cauza lunilor de întârziere din Congresului SUA pentru adoptarea proiectului de lege de ajutor militar în valoare de 61 de miliarde de dolari, aprobat în cele din urmă în aprilie 2024.
Pe de altă parte, „Furnizarea de arme de la partenerii internaționali la începutul anului 2024 a fost semnificativ mai mică decât era necesar și promis”, a declarat Oleksandra Betliy, cercetător la Institutul de Cercetare Economică și Consultanță Politică din Kiev.
Ideea de a impune unei populații deja presate de greutățile survenite în urma acestui conflict a unei majorări de taxe nu este primită cu deschidere, chiar dacă ucrainenii se consideră patrioți și ar face multe sacrificii pentru apărarea țării de așa zisul dușman de moarte, Rusia. Guvernul ar vrea să strângă 120 de miliarde de grivne (2,7 miliarde de euro) din noi taxe și impozite.
Anatolii STEPANOV / AFP
Ministrul ucrainean de Finanțe Sergii Marchenko declarat într-o conferință de presă că: “Războiul continuă pentru al treilea an, iar guvernul a făcut tot posibilul pentru a nu ridica taxele pentru mediul de afaceri. Astăzi, toate celelalte surse pentru creșterea finanțării forțelor de apărare au fost deja epuizate”. Îngrijorător este faptul că împovărarea companiilor cu noi taxe și impozite ar duce pe de o parte la eliminarea unor locuri de muncă, iar pe de altă parte ar crește prețurile produselor de bază. În ambele situații cei care vor avea de suferit vor fi cetățenii care vor începe să se confrunte cu restricții în ceea ce privește cheltuiala zilnică necesară de asigurare a traiului.
Marchenko a declarat că decizia privind majorarea impozitelor ar trebui luată până în septembrie. „Problema furnizării acestor fonduri este o necesitate absolută. Capacitatea de apărare a statului depinde de asta”.
Așadar vor urma zile de foc în Ucraina și la propriu și la figurat, sperăm ca decizia luat să fie o decizie care stabilizează societatea civilă din Ucraina și nu adâncește și mai mult disensiunile între conducători și cetățeni.
Sursă foto: Unsplash / Karyna Panchenko
Să auzim de bine!