Home » Deteriorarea relațiilor Georgiei cu UE și SUA

Deteriorarea relațiilor Georgiei cu UE și SUA

by Gabriela Taranu

În luna mai, parlamentul georgian a adoptat o lege contraversată privind „agenții străini”, care a provocat proteste în masă în interiorul țării, dar și critici aspre din partea Occidentului. După ce guvernul georgian a ignorat avertismentele venite de la Bruxelles și Washington despre necesitatea revizuirii poziției sale, au urmat sancțiunile occidentale.

Primii au reacționat oficialii de la Bruxelles, care au anunțat suspendarea procesului de aderare a Georgiei la UE, iar Statele Unite au luat decizia despre amânarea pe termen nedeterminat a exercițiilor militare comune americano-georgiene. Tot în acest context Uniunea Europeană a înghețat 30 de milioane de euro care erau planificate să fie furnizate Ministerului Apărării din Georgia și a anunțat și suspendarea altor programe bilaterale.

Pe data de 31 iulie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat suspendarea ajutoarelor către Georgia în volum de peste 95 de milioane de dolari, care urmau să fie acordate guvernului georgian ca susținere economică. Oficialitățile Statelor Unite au declarat că suspendă acordarea unei părți a asistenței Georgiei din cauza acțiunilor antidemocratice ale autorităților, incompatibile cu dorința țării de a deveni membru al Uniunii Europene și NATO. Anunțul a fost făcut de Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, care a spus că urmare a revizuirii cooperării bilaterale cu Georgia, Statele Unite rețin asistență de peste 95 de milioane de dolari de  care beneficiază direct guvernul georgian. „Acțiunile antidemocratice și declarațiile false ale guvernului georgian sunt incompatibile cu normele de apartenență la UE și NATO”, a subliniat el.

Secretarul de stat a adăugat că Statele Unite vor continua să sprijine „programele și activitățile care beneficiază poporul Georgiei prin consolidarea democrației, a statului de drept, a presei independente și a dezvoltării economice. Vom rămâne angajați în fața poporului georgian și a aspirațiilor sale euro-atlantice”, a conchis Blinken.

În plus, pentru prima dată din 2008, în decizia ultimului summit NATO de la Washington nu s-a menționat nimic despre intrarea Georgiei.

Ca reacție la aceste demersuri ale UE și SUA, Președintele Parlamentului Georgiei, Shalva Papuashvili, a dat asigurări că suspendarea ajutorului SUA nu este o „catastrofă” pentru țara sa. El a declarat pentru agenția Novosti-Georgia pe 4 august, că suspendarea ajutorului Statelor Unite pentru guvernul georgian „nu va fi un dezastru” și nu are legătură cu bugetul.

„Nu suntem o țară înapoiată subvenționată de un alt stat. Este, de asemenea, important că a fost introdus în societatea noastră sentimentul că cineva undeva a încetat să ne finanțeze și ar fi un dezastru”, a spus Shalva Papuashvili. El a mai adăugat în comentariile sale că „habar nu are despre ce sumă vorbim”, dar a asigurat că ea nu a fost inclusă în bugetul de stat și suspendarea plăților în cadrul acestor programe de sprijin nu va afecta funcționarea statului.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!