La momentul actual, deși este posesoarea uneia dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, Venezuela se confruntă cu probleme economice precum hiperinflația de 130.000% care a condus la migrația a aproximativ o treime din populație. Țara este puternic afectată de sancțiunile impuse de Statele Unite, de Uniunea Europeană și alte state. Relațiile diplomatice sunt în acest moment puternic deteriorate.
Pe fondul acestor situații economice și diplomatice, în data 28 iulie 2024, în Venezuela s-au desfășurat alegeri prezidențiale. Cu o retorică învechită și șanse mai slabe din cauza crizei în care se află țara pe care o conduce din martie 2013, Nicolás Maduro, succesorul ales al lui Hugo Chavez, a candidat pentru un al treilea mandat. În sondaje, el s-a aflat în urma candidatului opoziției Edmundo Gonzalez Urrutia. Încă de la început au existat temeri că alegerile nu vor fi corecte.
În Venezuela există diverse facțiuni din opoziție care s-au unificat contra regimului lui Maduro. María Corina Machado, fondatoarea partidului Vente Venezuela, devine o figură principală în mișcarea împotriva lui Maduro. Cunoscută pentru poziția sa ferm anti-Maduro și apelurile la reforme democratice, Machado are un suport considerabil mai ales printre tineri și cei dezamăgiți de situația curentă din țară. Sondajele de la acea vreme o anunțau ca favorită să câștige alegerile, mai ales după triumful avut la alegerile locale. Cu toate acestea guvernul lui Maduro a utilizat controlul pe care îl are asupra justiției și a descalificat-o pe Machado din cursa pentru președinție, interzicându-i ocuparea de funcții publice. În luna aprilie a acestui an, María Corina Machado a declarat că „Echipele mele din întreaga țară riscă dispariția forțată și chiar eu aș putea face obiectul unei detenții nejustificate”, într-o scrisoare adresată țărilor care au participat pe 25 aprilie la o conferință despre Venezuela, în Bogotá, și Țărilor membre ale Uniunii Europene.
Înlocuitorul lui Machado pe buletinele de vot a fost Edmundo Gonzalez Urrutia, fost ambasador în Argentina și Algeria. În mod surprinzător, candidatura sa a fost foarte bine primită de către alegătorii venezueleni.
După închiderea urnelor, pe 28 iulie, Elvis Amoroso, președintele Consiliului Național Electoral (CNE), a declarat victoria lui Nicolas Maduro, fără a prezenta numărătoarea de la secțiile de vot. El a susținut că CNE a fost ținta unui atac informatic. Opoziția și observatorii au acuzat că ar fi vorba de o manevră prin care s-a evitat publicarea rezultatelor reale. Vineri, din nou fără a comunica datele de la centrele de votare CNE a anunța victoria lui Nicolas Maduro cu 52%. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că SUA are “îngrijorări serioase că rezultatul anunțat nu reflectă voința sau voturile poporului venezuelean”. Fundația Carter care a fost invitată să trimită observatori a anunțat că Urrutia a obținut 60% la acest scrutin și că nu există niciun fel de probă a piratării sistemului informatic.”Este teatru pur”, a afirmat șefa misiunii.
Pe 31 iulie, Machado a postat pe X următorul mesaj: “Am propus regimului să-și accepte în mod democratic înfrângerea (…), dar a ales calea represiunii, violenței și minciunii. Acum depinde de noi toți să spunem adevărul. Să ne mobilizăm.” Zecii de mii de venezueleni au ieșit la proteste cerând comunicarea rezultatelor reale ale alegerilor. Autoritățile au reținut un număr de peste 2000 de persoane, iar la un miting în Caracas, Maduro a spus susținătorilor: „De data aceasta nu va exista iertare.”
În ziua de 9 august, un decret a fost semnat de Nicolás Maduro, prin care se blochează accesul la rețeaua socială X (anterior Twitter). Într-un discurs televizat, Maduro a declarat: ”X să iasă din Venezuela timp de 10 zile!” Această decizie vine după alegerile prezidențiale contestate. Președintele venezuelean și Elon Musk, proprietarul platformei X au avut deseori schimburi de replici acide. Musk l-a comparat pe Maduro cu un măgar, iar liderul venezuelean l-a acuzat pe Elon Musk, că utilizează această rețea socială pentru a promova ura și a instiga la violență în țră. Reacțiile internaționale nu s-au lăsat așteptate iar decizia a fost privită ca un atac asupra libertății de exprimare.
În timp ce numeroase state ale lumii își exprimă îngrijorarea cu privire la situația tensionată și întârzie să îi recunoască realegerea, Rusia, China și Cuba l-au felicitat pe Maduro.
Sursa foto: REUTERS/Maxwell Briceno/File Photo