Home » Kievul atacat din nou

Kievul atacat din nou

Ucraina rămâne tare pe poziție și-și continuă ofensiva pe teritoriul rusesc

by Laurentiu Rebega

Noaptea trecută, Rusia a mai lansat un atac amplu asupra Kievului și a altor regiuni din Ucraina, s-au utilizat rachete balistice și drone. În capitala Kiev, sistemele de apărare antiaeriană au fost activate pentru a intercepta rachetele, dar în urma atacului, fragmente de rachetă au căzut în zone rezidențiale din districtul Brovary.

„Unitățile de apărare aeriană intervin și este în curs o alertă aeriană”, a scris pe Telegram primarul Kievului, Vitali Klitchko. Totodată, șeful administrației militare din Kiev, Serhi Popko, a avertizat că orașul rămâne în continuare sub amenințarea rachetelor rusești. Forțele aeriene ucrainene au emis alerte aeriene nu doar în Kiev și zonele învecinate, ci și în estul Ucrainei.

În urma acestui incident, un bărbat și un copil au fost uciși, iar alte persoane au fost rănite grav. Bărbatul de 35 de ani și fiul său de 4 ani au fost prinși sub dărâmăturile unei clădiri. Din păcate, în timpul operațiunilor de căutare și salvare, aceștia au fost găsiți decedați, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei.

Foto: captură de ecran din videoclipul SES

Această acțiune face parte dintr-o serie de atacuri continue ale Rusiei asupra Ucrainei​. Atacul a provocat și pagube semnificative în mai multe părți ale capitalei ucrainene, iar sirenele de avertizare au răsunat în oraș pentru o perioadă lungă în timpul nopții. Printre obiectivele lovite s-au numărat și clădiri rezidențiale. Acest atac face parte dintr-o intensificare a acțiunilor militare rusești în ultimele zile, ca răspuns la intervenției armatei ucrainene în regiunea Kursk.

Dar de ce a înaintat armata ucraineană pe teritoriul Rusiei? Un argument solid ar fi  acela că Ucraina dorește să cucerească cât mai mult teritoriu rusesc și astfel să exercite presiuni asupra Moscovei pentru o negociere care ar putea fi în avantajul ei. Poziția Ucrainei în eventualele negocieri de pace cu Rusia va fi clar întârziată de aceste raiduri. Negocierea pare simplă, și anume, teritoriile ucrainene ocupate de Rusia ar putea fi schimbate cu teritoriul rusesc cucerit de Ucraina.

Privind strategic, avansul în teritoriul rus ar putea crea și o regiune tampon pentru populația din zonele contestate ale Ucrainei. În plus, înaintarea trupelor ucrainene are scopul de a slăbi armata rusă de-a lungul liniei frontului și forțarea  inamicului să se concentreze cu trupe importante departe de teritoriile deja cucerite.

Această penetrare, ar putea forța Rusia să trimită mai multe trupe în regiunea de frontieră aflată în conflict, slăbind, așa cum am spus,  capabilitățile armatei ruse de-a lungul liniei principale a frontului. Se pare că Rusia nu este capabilă să recruteze personal pentru a compensa pierderile de pe front, în ciuda măsurilor sale de recrutare.

Este evident că Ucraina vrea să demonstreze occidentului că poate încă organiza operațiuni militare semnificative împotriva Rusiei, propunându-și să țină trupele ruse ocupate, trupe ce controlează aproximativ 18% din teritoriul său. Este puțin probabil ca situația de pe frontul din Kursk să schimbe cursul războiului, dar acest lucru arată că Ucraina este dispusă să facă multe sacrificii pentru a primi susținerea partenerilor.

Sursă foto: Facebook

Deși Ucraina nu a făcut comentarii cu privire la acest atac, o înregistrare video ce a fost distribuită de mass-media ucraineană arată soldați ucraineni controlând o instalație de măsurare a gazului în orașul de frontieră Sudka. De aici gazul natural rusesc intră în Ucraina pentru a fi transportat mai departe către Europa. Sâmbătă, gazul încă trecea prin conducte.

Unele rapoarte indică faptul că forțele ucrainene vor avansa spre centrala nucleară Kursk, care furnizează o mare parte din energia electrică din sudul Rusiei. Aceasta centrală are șase reactoare, dintre care două sunt oprite, două sunt în construcție, iar două sunt operaționale.

În multe zone din regiunea Kursk luptele s-au intensificat după ce armata ucraineană a lansat și o ofensivă mecanizată peste graniță, dar relatările despre situația de pe teren sunt încă contradictorii și nu pot oferi detalii.

Dar un lucru este sigur civilii au început să fie evacuați de urgență din aceste zone pentru a nu cădea victime de război. Mai mult 75.000 de civili au fost evacuați din zonele aflate în regiunea  Kursk la frontiera cu Ucraina, după ce forțele ucrainene au trecut granița,  a anunțat Ministerul local pentru situații de urgență, preluat de agenția de presă rusă TASS și Reuters.

Este greu de crezut că aceste atacuri ale Ucrainei nu au fost discutate și cu partenerii occidentali, dar cu toate acestea nu există niciun semn că aliații occidentali fac presiuni asupra Kievului pentru a-și opri ofensiva. Ucraina pare mai hotărâtă ca oricând să continue ofensiva în teritoriile rusești.

Surprinde foarte mult tăcerea Germaniei, un partener care a fost întotdeauna reticent în a risca să-l provoace pe președintele Vladimir Putin, mai ales atunci când vine vorba de a furniza ucrainenilor arme pe care le-ar putea folosi pentru a ataca teritoriul Rusia. Oare de ce nu există un avertisment din partea Berlinului către Kiev cu privire la invadarea Rusiei? Un răspuns care se lasă așteptat, dar care, sunt sigur, nu va întârzia să apară zilele următoare.

„Ucraina are dreptul la autoapărare, consacrat în dreptul internațional. Nu se limitează la propriul său teritoriu”, a declarat Ministerul german de Externe pentru publicația Politico.

Ca fapt divers, cancelarul german Olaf Scholz nu și-a întrerupt vacanța de vară pentru a comenta confruntarea din regiunea Kursk.

Rămâne să vedem cum vor evolua ostilitățile, dar un lucru este cert, războiul va continua.

Sursa foto: AP Photo/Libkos, File

Să auzim de bine!

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!