Așa cum era de așteptat după o săptămână de la declanșarea operațiunii Kursk, când armata ucrineană a trecut granița și a început să cucerească teritorii rusești; diplomații ucrainieni au început să lanseze mesaje în care cer încetarea războiului și negocieri cu privire la condițiile de pace.
Purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Gheorghii Tikid, a calificat aceste acțiuni ca fiind “absolut legitime”. ” cu cât Rusia va accepta mai repede să restabilească o pace justă (…), cu atât mai repede vor înceta incursiunile forțelor de apărare ucrainene pe teritoriul rus”.
Ucraina nu are intenția de a „anexa” teritorii rusești, a subliniat acesta, referindu-se la operațiunile militare desfășurate de o săptămână în regiunea rusă Kursk. „Spre deosebire de Rusia, Ucraina nu are nevoie de proprietățile altora. Obiectivul Ucrainei nu este să anexeze teritorii din regiunea Kursk, ci să protejeze viețile cetățenilor săi”, a mai declarat diplomatul în cadrul aceleași conferințe de presă.
Generalul Oleksandr Syrsky, șeful militar al Ucrainei, a anunțat că trupele ucrainene controlează, de luni, în jur de 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul rus, dintre care cel puțin 800 de kilometri pătrați sunt sub controlul efectiv al forțelor ucrainene. Aceste date sunt susținute de o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului din SUA.
Ucraina a impus restricții de circulație pe o distanță de 20 de kilometri în regiunea Sumy, lângă granița cu Kursk, din cauza „creșterii intensității ostilităților” și a temerilor legate de „sabotaj”. Militarii ucraineni implicați în ofensivă au caracterizat operațiunea ca fiind neașteptată pentru apărarea rusă. Un soldat ucrainean a remarcat că forțele ruse nu au putut răspunde atacului surpriză deoarece aceștia dispuneau doar de mine antipersonal în zonă.
Un oficial ucrainean, care a cerut să rămână anonim, a precizat că operațiunea a avut drept obiectiv „întinderea pozițiilor inamicului, provocarea de pierderi maxime și destabilizarea situației din Rusia”. Oficialul a evidențiat că participarea a mii de militari ucraineni reflectă amploarea și gravitatea atacului.
În același timp, Rusia a informat că a respins cu succes noi atacuri în zona Kursk. Potrivit Ministerului rus al Apărării, a fost împiedicată înaintarea “grupurilor mobile inamice în vehicule blindate” ucrainene pe teritoriul rus.
Conform informațiilor furnizate de bloggerii militari ruși, armata ucraineană utilizează tactici dispersate cu ajutorul unităților mobile de sabotaj, dificil de localizat și capabile să provoace dezordine în rândul trupelor rusești. Momentan, situația din orașul rusesc Sudka, unde se află un nod de transport al gazelor naturale către Europa, este incertă. Ministerul rus al Apărării a raportat marți că trupele lor, susținute de aviație, artilerie și drone, „au împiedicat grupurile mobile blindate ucrainene să pătrundă adânc pe teritoriul rus”.
În urma ofensivei, autoritățile ruse au evacuat în jur de 200.000 de persoane, inclusiv din provincia Belgorod, care se confruntă cu amenințări similare.
De asemenea, Alexander Bortnikov, șeful FSB ului, a declarat că „Occidentul colectiv” a fost implicat în susținerea Ucrainei, reflectând tensiunile geopolitice curente.
Ucraina nu a anunțat încă în mod oficial că a început să solicite negocieri de pace cu Rusia. Cu toate acestea, există indicii clare și declarații că Ucraina ar fi deschisă să discute anumite aspecte pentru a ajunge la o pace cât mai rapid. Mai multe surse recente vorbesc despre dorința oficialilor ucraineni de a negocia în anumite condiții: Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Zelenski, a afirmat că Ucraina ar fi dispusă să înceapă discuții cu Rusia, însă doar în condițiile în care integritatea teritorială a Ucrainei este respectată și Rusia retrage trupele de pe teritoriul ucrainean. Ministrul de Externe Dmytro Kuleba a reiterat că Ucraina va lua în considerare orice inițiativă diplomatică care respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei .
Cum era de așteptat după succesul repurtat în urma trecerii graniței și controlarea unui teritoriu destul de mare de către armata ucraineană, deși nu există o cerere directă de negocieri de pace din partea ucraineană, există o deschidere pentru discuții, cu condiția ca acestea să respecte anumite principii esențiale pentru Ucraina.
Sursă foto: Platforma X
Să auzim de bine!