Statele Unite au refuzat cererea Ucrainei de a utiliza rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul rus în timpul ofensivei sale în regiunea Kursk, au declarat mai multe surse informate pentru CNN.
Potrivit acestora, poziția Washingtonului nu este legată de riscul de escaladare a conflictului, ci de faptul că Statele Unite au stocuri limitate de rachete pe care le poate furniza Kievului. În acest sens, oficialii americani consideră că armele furnizate ar fi mai bine folosite pentru atacuri asupra țintelor din Crimeea ocupată de ruși.
După cum a scris anterior The Washington Post, după incursiunea regiunii Kursk din 6 august, Kievul a cerut Washingtonului să îi permită să folosească rachete ATACMS pentru a ataca aerodromurile de pe teritoriul rus, pe care le folosește pentru a respinge un atac al Forțelor Armate ucrainene. Cu toate acestea, Washingtonul a refuzat Kievul.
De asemenea, Marea Britanie nu a permis Ucrainei să folosească rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune în timpul ofensivei în regiunea Kursk, a scris ziarul The Telegraph. Totuși, potrivit The Times, miniștrii britanici „din culise” au început să-i convingă pe aliați să permită Kievului să folosească rachete de croazieră la discreția sa. În același timp, aliații se tem că acest lucru va duce la escaladare, a menționat The Times.
Anterior, Statele Unite au acceptat să atace ținte militare de pe teritoriul Rusiei folosind ATACMS, dar au limitat raza de utilizare a acestora la 100 km de graniță, ceea ce nu permite Kievului să atace aerodromurile rusești. Pentagonul a clarificat că Forțele Armate ucrainene pot trage cu arme americane „acolo unde sosesc trupele ruse, încercând să ocupe teritoriul ucrainean”.
În acest context, președintele rus Vladimir Putin a declarat că loviturile Kievului cu arme occidentale pe teritoriul Rusiei au fost „aproape de agresiune”. Potrivit acestuia, țările occidentale furnizează arme Kievului și spun că nu controlează nimic în consecință. „Și putem spune, de asemenea, că am livrat ceva cuiva și apoi nu controlăm nimic”, a avertizat Putin.
Totodată, după cum scrie Politico, citând surse bine informate din rândul oficialilor americani, președintele Joe Biden este „deschis” să transfere rachete de croazieră JASSM (Joint Air-Surface Standoff Missile) cu rază lungă de acțiune în Ucraina, care pot fi lansate de pe avioanele F-16 furnizate către Kiev. Prezența unor astfel de rachete în arsenal va permite armatei ucrainene să lovească ținte la o distanță de aproximativ 400 de kilometri, notează publicația.
Intenția Casei Albe de a furniza JASSM la Kiev a apărut pe fundalul operațiunii de succes a forțelor armate ucrainene în regiunea Kursk, care l-a pus pe Vladimir Putin într-o poziție incomodă și l-a forțat să retragă o parte din armata rusă din Ucraina, scrie Politico.
Nu s-a luat o decizie finală cu privire la furnizarea acestor rachete, dar potrivit unuia dintre oficialii administrației Biden, Casa Albă elaborează acum „detaliile complexe” ale acestei probleme. În special, va fi necesar să se asigure că aeronavele pe care Ucraina le are la dispoziție, inclusiv F-16, vor putea folosi JASSM. Două surse ale publicației au raportat că Pentagonul lucrează deja cu partea ucraineană pe aceste probleme tehnice.
Departamentul militar american deocamdată nu a comentat posibilele livrări de JASSM către Ucraina, spunând doar că are în vedere „o serie de opțiuni pentru a satisface nevoile de securitate ale Ucrainei”.