Home » Iranul constituie un risc semnificativ pentru alegerile din Statele Unite

Iranul constituie un risc semnificativ pentru alegerile din Statele Unite

Iranul, nu Rusia, pare a fi cea mai mare amenințare a SUA pentru alegerile prezidențiale din noiembrie

by Laurentiu Rebega

În plină campanie electorală pentru președinția Statelor Unite ale Americii apar tot mai multe îngrijorări cu privire la interferențele ce ar putea apărea în procesul electoral. De data aceasta, pe lângă discuțiile cu privire la așa zișii actori principali care au interferat cu alegerile din SUA, apare un nou jucător, și anume, Iranul.

Această afirmație, că Iranul ar putea constitui un risc semnificativ pentru alegerile de peste ocean, face referire la preocupările legate de potențiale intervenții străine în procesul alegerilor democratice din Statele Unite ale Americii.  Aceste riscuri includ atacuri cibernetice, campanii de dezinformare și alte forme de interferență ce sunt menite să influențeze rezultatul alegerilor sau să dea naștere neînțelegerilor în societatea de peste ocean.

Iranul a fost acuzat în trecut de implicare în astfel de activități, similar cu alte țări precum Rusia și China. De exemplu, în timpul alegerilor prezidențiale din 2020, oficiali americani au avertizat că Iranul ar fi desfășurat operațiuni cibernetice și de dezinformare pentru a afecta percepțiile publicului cu privire la integritatea alegerilor și pentru a influența alegătorii.

În contextul în care aceste alegeri trebuie să fie văzute ca un element central al celei mai importante democrați din lume, orice interferență străină poate fi considerată o amenințare majoră la adresa securității naționale. Statele Unite ale Americii au luat măsuri pentru a contracara aceste riscuri, inclusiv prin întărirea securității cibernetice, supravegherea rețelelor sociale și sancționarea celor bănuiți că ar putea fi implicați în astfel de interferențe.

Pe lângă aceste aspecte, tensiunile dintre Iran și Statele Unite din ultima vreme, cum ar fi amenințările din ce în ce mai dure aduse SUA, programul nuclear iranian și sancțiunile economice, conflictele din Orientul Mijlociu, ar putea motiva Iranul să se implice în alegerile americane pentru a încerca să influențeze politicile externe ale SUA. Această percepție alimentează preocupările legate de riscul reprezentat de Iran pentru integritatea procesului electoral din SUA.

Iranul și-a dezvoltat considerabil capacitățile cibernetice, fiind acuzat de mai multe atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice din SUA, dar și din alte țări. Deși nu deține aceeași capacitate cibernetică ca Rusia sau China, Iranul ar putea folosi aceste abilități pentru a desfășura campanii de influență, dezinformare și hacking.

Ca și obiective politice, Iranul ar putea încerca să influențeze alegerile din noiembrie 2024 pentru a slăbi sprijinul publicului pentru politicienii care susțin sancțiuni și politici dure împotriva Teheranului. Aceasta este o încercare de a diviza și mai mult electoratul american.

Rusia și Iranul au devenit mai iresponsabili și mai înfometați în atacurile lor asupra alegerilor din SUA, spun oficialii, iar ultima parte a alegerilor prezidențiale ar putea vedea și mai mult haos.

Cercetătorii de la Google au publicat miercuri un raport care confirmă că hackerii susținuți de Iran au vizat atât campaniile Trump, cât și cele ale lui Biden într-un atac de phishing. FBI -ul investighează afirmațiile conform cărora, campaniei Trump i-au fost piratate sistemele  de știri de către hackeri susținuți de Iran și că scurge materiale furate către instituțiile de știri din SUA. Dacă aceste acuzații sunt adevărate, arată un nou nivel foarte sofisticat și mai agresiv în tacticile de interferență ale Iranului. Piratarea unui sistem informatic al unei campanii prezidențiale reprezintă o amenințare directă la adresa securității naționale și a integrității procesului electoral.

Materialele furate ar putea fi folosite pentru a submina credibilitatea campaniei lui Trump, pentru a influența opinia publică sau pentru a semăna discordie în rândul alegătorilor. În timpul alegerilor prezidențiale din 2020, doi hackeri iranieni au accesat ilegal informații confidențiale despre alegătorii americani de pe cel puțin un site electoral și s-au dat drept membri ai grupului Proud Boys pentru a trimite amenințări către democrați, conform documentelor de acuzare. De asemenea, în 2022, hackerii iranieni au fost observați folosind metode similare pentru a ținti alegătorii cu o lună înainte de alegerile din noiembrie, conform unei alerte emise de FBI.

Dacă  se dovedește că Iranul este într-adevăr responsabil pentru aceste acțiuni, acest lucru ar putea duce la escaladarea tensiunilor deja existente între Teheran și Washington. Astfel de acțiuni ar putea fi văzute ca o încercare directă de a influența rezultatul alegerilor americane, cu potențialul de a declanșa sancțiuni suplimentare sau chiar măsuri dure din partea SUA.

Implicarea FBI în investigarea acestor acuzații demonstrează seriozitatea cu care sunt tratate aceste potențiale interferențe. În cazul în care se confirmă că Iranul este responsabil, aceasta ar putea duce la măsuri de securitate cibernetică mai stricte, sancțiuni suplimentare sau alte forme de răspuns din partea SUA.

Iranul și-a intensificat interesul de a-l viza pe fostul președinte Donald Trump și guvernul SUA începând cu ianuarie 2020, când generalul iranian Qasem Soleimani a fost ucis într-un atac aerian american.

Aceste lucruri subliniază de ce Iranul este perceput ca un inamic al SUA; relația dintre cele două țări rămâne foarte complicată și plină de tensiuni.

Sursă foto: Guliver/GettyImages

Să auzim de bine!

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!