Home » Israelul continuă ofensiva asupra Fâșiei Gaza

Israelul continuă ofensiva asupra Fâșiei Gaza

17 palestinieni au murit și câteva zeci au fost rănite în urma unui atac aerian israelian asupra orașului Zawayda (Gaza)

by Laurentiu Rebega

Informația indică încă un eveniment tragic ce a avut loc în orașul Zawayda, situat în Fâșia Gaza. Conform agenției oficiale de presă palestiniană WAFA, cel puțin 17 palestinieni au murit și câteva zeci au fost răniți în urma acestui atac aerian israelian. Aceste bombardamente continuă conflictul dur, început cu ceva vreme în urmă,  soldat cu zeci de mii de morți în rândul palestinienilor, conflict mult mai amplu și intens care a angrenat toată regiunea și continuă să cauzeze suferințe considerabile și pierderi de vieți omenești. Atacul vine și în contextul în care Israelul a emis noi ordine de evacuare, motivându-le prin intensificarea tirurilor de rachete lansate de Hamas din apropiere.

Situația din Gaza este în fiecare zi scena unor astfel de episoade violente, reflectând tensiunile profunde și de lungă durată între Israel și grupările palestiniene din Fâșia Gaza.

Armata israeliană a spus că are informații despre 17 persoane ucise într-un atac aerian din Gaza și că cercetează acest aspect. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene în arabă a postat instrucțiuni pe platforma de socializare X pentru ca oamenii din părțile din centrul Gazei, inclusiv din districtul Maghazi, care se află lângă Zawayda, să se auto-evacueze într-o zonă umanitară desemnată.

Conform relatărilor, Israelul a justificat atacurile în orașul Zawayda din Gaza prin faptul că militanții Hamas trăgeau cu rachete din acele locații, iar armata israeliană se pregătea să acționeze împotriva lor. Cu toate acestea, nu s-a putut verifica imediat dacă anumite zone din Zawayda au fost incluse în ordinele de evacuare și dacă populația locală a primit instrucțiuni de la armată.

Într-un alt incident recent, vineri, două secțiuni din vestul orașului Khan Younis, care fusese desemnat de Israel ca zonă umanitară, au fost considerate periculoase de către armata israeliană. Armata a ordonat evacuarea acelor zone, susținând că militanții au folosit acele locații pentru a lansa rachete în mod regulat.

Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (ONUCAU) a declarat că ordinele de vineri, care includ și alte zone ale enclavei în afara zonelor umanitare, au afectat aproximativ 170.000 de persoane.
„Acesta este unul dintre cele mai mari ordine de evacuare care a afectat zona până în prezent și micșorează dimensiunea așa-numitei „zone umanitare” la aproximativ 41 de kilometri pătrați, sau 11% din suprafața totală a Fâșiei Gaza”, a declarat Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

În contextul actual din Gaza, majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori au fost strămutați din cauza ofensive continue israeliene care durează de 10 luni și care a provocat distrugeri semnificative în enclavă. Această criză umanitară amplifică suferințele populației civile și atrage din ce în ce mai mult criticile comunității internaționale.

Între timp, discuțiile de încetare a focului mediate de Statele Unite, Qatar și Egipt la Doha s-au întrerupt vineri. Negociatorii urmează să se întâlnească din nou săptămâna viitoare, în încercarea de a ajunge la un acord care să pună capăt luptelor dintre Israel și Hamas și să permită eliberarea ostaticilor rămași.

Conflictul sau mai bine zis războiul a fost declanșat pe 7 octombrie, când gruparea militantă islamistă Hamas a atacat Israelul, ucigând 1.200 de persoane, majoritatea civili, și luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit bilanțurilor israeliene.

Campania militară desfășurată de Israel în Gaza, ulterior atacului, a avut consecințe devastatoare, rezultând în moartea a peste 40.000 de palestinieni, conform autorităților sanitare din Gaza. Majoritatea acestor victime sunt civili. De asemenea, Israelul a raportat pierderea a 330 de soldați în timpul operațiunilor din Gaza. Potrivit declarațiilor israeliene, cel puțin o treime dintre palestinienii uciși în această campanie ar fi fost luptători.

Aceste cifre subliniază gravitatea și intensitatea conflictului, și scoate în evidență impactul profund asupra ambelor părți implicate. Pierderile umane semnificative reflectă atât complexitatea operațiunilor militare, cât și dificultatea de a proteja populația civilă în timpul atacurilor.

Negocierile sunt critice, având în vedere intensitatea conflictului și impactul direct asupra locuitorilor din Gaza. Un acord de încetare a focului ar putea oferi o pauză esențială pentru civili și ar putea deschide calea pentru soluționarea mai multor probleme din cadrul conflictului.

Tot astăzi, sâmbătă, 17 august, armata Israelului  a anunțat că a efectuat un atac cu dronă în care a fost ucis Hussein Ibrahim Kassab, un lider militar important al grupării Hezbollah. Conform Forțelor Armate ale Israelului (IDF), Kassab era comandantul forțelor de elită Radwan, o unitate specială din cadrul Hezbollah, susținută de Iran. Atacul cu dronă l-a lovit pe Kassab în timp ce acesta se deplasa pe o motocicletă în apropierea orașului de coastă Tir, în sudul Libanului.

Sursă foto: Ronen Stauber

Confruntările recente sunt parte dintr-un context complex, implicând aspecte politice, teritoriale și religioase, care continuă să alimenteze conflictul israeliano-palestinian.

Sursă Foto: AP/Abdel Kareem Hana

Să auzim de bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!